Видео: Најтрофејнији европски тренер свих времена!

“Заволео сам кошарку од првог тренутка, другови и ја смо играли по цео дан, као луди, на школском терену, и на још једном близу моје куће“.

Кошарка 09.05.2016 | 21:40
Видео: Најтрофејнији европски тренер свих времена!

На тај начин је Жељко Обрадовић, најтрофејнији европски тренер, започео причу својој љубави према кошарци. Српски тренер био је тема документарца Евролиге под називом “Жељко Обрадовић – више од тренера“.

“Највећи поклон који сам добио био је бицикл, којим сам могао да идем до хале која је била мало удаљена. Отац ме је научио нечему, а то је: ’Поштуј људе ако желиш да и тебе поштују’. То је најважније и то никада нећу заборавити“, додао је Обрадовић.

Популарни Жоц причао је о томе како је преко ноћи од играча постао тренер, а један од саговорника био је и садашњи селектор Србије Александар Ђорђевић.

“Директно из играчких патика постао је тренер – био ми је саиграч и цимер, а онда тренер. Нисмо били изненађени, то је био природан пут. Мислим и да смо му ми помогли својим ставом и радном етиком. Рећи ћу вам један пример, мислим да сам први играч којег је он као тренер избацио с утакмице...“.

Управо је Ђорђевић донео први трофеј првака Европе Обрадовићу – чувеном тројком којом је 1992. бацио Хувентуд на колена.

“То је било нешто невероватно, узели смо све трофеје са тимом који је у просеку имао нешто мање од 22 године. Био је то као сан. Мој велики ментор, професор Александар Николић после ми је пожелео још много таквих трофеја. Помислио сам: ’О чему говори, ово се догодило сада и више никада’. Тако сам размишљао тада“.

А била је то само прва од осам европских круна – по једна са Хувентудом и Реал Мадридом, као и пет са Панатинаикосом. Сада је на новом задатку јер жели да титулу првака Европе донесе и Фенербахчеу.

“Он жели тимску и паметну кошарку, несебичну. Наравно, жели да будемо чврсти и са карактером“, каже крилни играч Фенера Луиђи Датоме, а надовезује се Богдан Богдановић:

“Улио нам је самопоуздање и донео нам је агресивност“.

“Жели да буде најбољи, то и јесте, али и даље је гладан успеха. Ту глад је донео и овој екипи“, сматра Јан Весели.

“Желим добре и искрене особе које разумеју вреднос тима, такве играче хоћу у екипи. Нико не сме да буде важнији од тима. Много је играча који су ми помогли током каријере својим сугестијама“, објашњава Обрадовић део своје тренерске филозофије.

У документарцу још говоре Џо Арлаукас, Душан Ивковић, Димитрис Дијамантидис, а цео филм можете погледати у снимку испод:

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар