ЕЛ - Ф4, Итудис: Тео и Нандо јесу лидери, али систем је главни!

Тренер ЦСКА Димитрис Итудис каже да искуство његовог тима не мора нужно да буде предност у односу на Локомотиву у полуфиналу фајнал-фора Евролиге у Берлину.

Кошарка 09.05.2016 | 17:40
ЕЛ - Ф4, Итудис: Тео и Нандо јесу лидери, али систем је главни!

“То има смисла у теорији, али не мора ништа да значи – може и другачије да се постави, они долазе на свој први Ф4 са великом одлучношћу, да уживају у тренутку. Јесте, искуство је важно, имамо то у свести, али знамо да ћемо морати да да дамо максимум ако желимо да победимо“, рекао је Итудис.

Покретачке снаге ЦСКА ове сезоне јесу Милош Теодосић и Нандо де Коло.

“Ми тренери смо ту да помогнемо играчима, а они су звезде. Ми можемо да ставимо нешто на папир, али они то остварују. Када сам дошао у ЦСКА, желео сам још једног креативног бека уз Теа. Мој посао је да обојици помогнем да се развију, они су лидери, али саиграчи им омогућују простор добрим блоковима, додавањима итд. То је систем и ништа не би било могуће да Фридзон не даје шутеве, да Курбанов не иде на скок, да Хајнс не поставља добр блокове... Могу да споменем сваког од својих играча. Да Воронцевић не шири одбрану, да Хрјапа не ’ћита’ напад, да Џексон не притиска лопту... Дакле, потребан нам је свачији допринос“, рекао је Итудис и додао:

“Покушали смо да створимо тим у којем свако има специфичну улогу. Довели смо играче попут Хигинса, који је гладан и зна тачно шта може да уради. Често ми тренери говоримо о целом путовању, о томе шта је све потребно да се дође до фајнал-фора. И медији и навијачи не схватају шта значи бити у тиму и имати дневну рутину, све повреде, емоције... Сви кажу: ’ОК, ЦСКА сигурно иде на фајнал-фор’, али није лако доћи ту“.

ЦСКА је 13 пута у последњих 14 сезона био на завршном турниру, али титулу чека још од 2008. године.

“Још две победе, то нам је потребно. Толико је једноставно“.

На питање шта је кључно за успех на фајнал-фору, грчки тренер одговара:

“Детаљи, они праве велику разлику. Дубоко верујем у снагу јединства и тимски дух – ако нешто пође како не треба, јаки тимови могу да пронађу план Б или Ц, да буду креативни и агресивни. Комбинација одбране и напада је важна – у одбрани је важна одлучност и тимски дух, а у нападу распоред играча“.

Меч ЦСКА – Локомотива игра се у петак од 18 часова.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар