Обиљежен Дан побједе!

Дан победе над фашизмом и Дан Европе 9. мај биће обележени у Србији и широм Европе низом манифестација и одавањем поште жртвама Другог светског рата.

Свијет 09.05.2016 | 07:00
Обиљежен Дан побједе!

Ове године се обележава 71. година од завршетка Другог светског рата и 66 година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

Председник Томислав Николић и други државни и војни званичници присуствоваће централној државној церемонији у Зрењанину поводом Дана Војске Србије и Дана победе у Другом светском рату, на којој ће учествовати више од 1.300 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

На гробљу ослободилаца Београда у 11.30 почеће државна церемонија поводом Дана победе над фашизмом коју ће предводити министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, док је за подне заказан почетак шетње ка Руском дому преко Рузвелтове улице, Булевара краља Александра, Дома синдиката и хотела "Москва".

У земљама Европске уније посебан значај има Дан Европе као дан који је означио прекретницу у односима европских земаља и отворио пут стварању заједнице земаља на том континенту, док је у Русији тежиште на прослави Дана победе у Другом светском рату.

Русија ће дан када је 1945. године Немачка капитулирала, чиме је у Европи завршен Други светски рат, обележити традиционалном војном парадом на Црвеном тргу у Москви.

Манифестација "Бесмртни пук", којом се одаје почаст погинулима у Другом светском рату, први пут је 7. маја одржана у главном раду Кине, Пекингу, близу Руског културног центра. Комеморативни марш организован је и у бројним другим градовима Европе и света.

У Паризу, француски председник Франсоа Оланд је у недељу, 8. маја поводом годишњице завршетка Другог светског рата у Европи предводио церемонију која је почела полагањем венца на споменик Шарлу де Голу, бившем председнику и лидеру француског покрета отпора током Другог светског рата.

Дан Европе, 9. мај, установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настајању ЕУ.

Декларација је била предлог бившим непријатељима, Француској и Немачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, како се рат у Европи никада не би поновио. Предлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик 1951. године, претходнице Европске економске заједнице, односно данашње ЕУ.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар