Ово је најмоћнија жена у Северној Кореји

У Северној Кореји се овог викенда одржава конгрес Радничке партије и то након 36 година, а према тврдњама стручњака, очекује се да ће сестра Ким Џонг Уна, Јо Џонг, преузети важну улогу у најужем руководству земље.

Свијет 07.05.2016 | 00:00
Ово је најмоћнија жена у Северној Кореји

Јужнокорејска новинска агенција Јонхап је пренела изјаве стручњака у којима се наводи да ће Јо Џонг највероватније преузети министарску функцију. Овај потез виђен је као део већег плана Ким Џонг Уна који намерава да цементира своју моћ унутар партије и у земљи.

Ко је Јо Џонг?

Ким Јо Џонг је најмлађа кћерка покојног лидера Ким Џонг Ила. У браку са некадашњим вођом Северне Кореје њена мајка је родила и садашњег вођу Ким Џонг Уна, али и сина Џонг Чола, наводи се на сајту Нортх Кореа Леадерсхип Wатцх.

Рођена је 1987. године и веома је блиска са Џонг Уном који је од ње старији четири године. Њих двоје су заједно живели и студирали у Берну у Швајцарској. Према неким наводима, удата је за Чое Рјонг Хаеа, веома моћног секретара партије.

Чиме се она бави?

Посао Јо Џонг је био да штити имиџ свога брата, а имала је кључну улогу у пропагадном сектору партије 2014. године. Она не само да је организовала медијске наступе свога брата, већ је била одговорна за планирање његових путовања и логистику, али је била и политички саветник. Спорадично је била у центру пажње последњих година. Наиме, појавила се на сахрани свога оца 2011. и 2014. године када је њен брат изабран за председника Северне Кореје

Према неким гласинама, октобра прошле године отпуштена је из сектора за пропаганду јер је "лоше обављала посао". Ипак, стручњаци сматрају да је предодређена за посао у самом врху руководства. Спекулисало се да је и кандидат за преузимање места када је Џонг Ун нестао из јавности на дужи период 2014. године.

Јо Џонг описују као доброћудну, иако мало мушкобањасту девојку, а из неких извештаја може се закључити да је током одрастања била веома заштићена, али и да други чланови породице нису били баш у блиским односима са њом.

Школски званичници у Швајцарској наводе да је била исувише заштићена имајући поред себе велики број стражара и помоћног особља. Једном, када је била благо прехлађена, одмах су је извукли из школе и одвели у болницу.

Управо то презаштићено одрастање ће бити на тесту када буде преузела већу улогу у вођење земље, пише Би-Би-Си.

Извор: ББЦ/Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

боxер.

07.05.2016 16:00

Уколико би случајно, ја био:ПРЕСИДЕНТ, СРПСКЕ'понудио би јој МИНИСТРСКО МЕСТО! СИПЕ,САСВИМ МОГУЋИМ ОВЛАШТЕЊИМА,ПА ДА ВИДИМО.

ОДГОВОРИТЕ