Рио 2016.: Смањење буџета је ризик за Игре!

Секретар државне безбедности Рио де Жанеира рекао је да смањење буџета од 550 милиона долара представља ризик за безбедност на Олимпијским играма.

Остали спортови 08.05.2016 | 19:40
Рио 2016.: Смањење буџета је ризик за Игре!

"Ако бих рекао да смањење буџета неће утицати, не бих био у праву. Волео бих када бих на располагању имао више полицајаца. Волео бих ако би полицајаца било више на улицама како би могли да раде дупло више", рекао је секретар државне безбедности Рио де Жанеира Хосе Маријано Белтрам у интервјуу агенцији Асошиејтед прес.

Безбедност је прва на листи проблема с којима се суочава Бразил уочи првих Олимпијских игара које ће одржати у Јужној Америци, а ту су још и вирус зика, загађена вода на местима за такмичење у једрењу и веслању, спора продаја улазница и политичка и економска превирања пошто се председница Дилма Русеф бори против опозива.

Белтрам је рекао да ће Рио за безбедност Игара ангажовати око 65.000 полицајаца и до 20.000 војника, што ће бити највећи такав контигент у историји Бразила.

То је двоструко више него што је било у Лондону пре четири године, а неки од тих напора имају за циљ да спрече банде из брдских фавела да дођу до олимпијских борилишта, навео је АП.

Очекује се да ће војска штитити спортска борилишта, а да ће за остатак града, подземну железницу, аутобуске руте и улице, бити задужена полиција.

Белтрам је рекао да очекује протесте и да ће полиција искористити искуство са Светског фудбалског првенства 2014. године у Бразилу, током којег су одржавани протести грађана због превисоких трошкова организације.

"Протеста има на сваком догадјају оволиких размера", рекао је он.

Белтрам је навео да ће због смањеног буџета, што је око нешто мање од петине оперативног буџета безбедности, морати да се смање бонуси и надокнаде за прековремени рад, али и да неће моћи да се ангажује већи број полицајаца.

Полицајци у Рио де Жанеиру зарадјују око 500 долара месечно, а многи се ослањању на годишње бонусе, који иду од 1.200 до 3.700 долара. Уз смањење буџета, ти износи биће смањени на између 400 и 800 долара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар