Изумљене чарапе које се не перу

Бромодозу или непријатан мирис ногу најчешће узрокују бактерије и гљивице, а до решење овог проблема дошао је британски фармер који је осмислио антибактеријске чарапе које не треба прати годину дана.

Свијет 06.05.2016 | 22:20
Изумљене чарапе које се не перу

Тајна чарапа крије се у мохер вуни од које су направљене, а која се добија се од ангора коза, тврди изумитељ Стив Вајти.

Стопала садрже велики број знојних жлезда, а непријатан мирис узрокује размножавања бактерија након што дођу у контакт са знојем.

Пошто чарапе од ангора вуне не задржавају зној, стопала се природно и брзо суше. Бактерије не остају заробљене у влажној ‘комори’, па нема ни смрада.

Због тога чак ни они којима се ноге много зноје неће морати да перу чарапе бар годину дана, тврди Вајти, који је чарапе тестирао и на себи.

Он их је првобитно дизајнирао са циљем са буду удобне и трајне, а приметио је да не смрде након неколико дана ношења тек када су му купци указали на то.

Иако се за сада могу купити само у Великој Британији, Вајти најављује како ће се ускоро продавати широм света преко посебне веб странице.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Богољуб

08.05.2016 05:08

Мозе ли се несто измислити против испирања мозгова? Царапе и доњи вес, никад нису биле проблем.

ОДГОВОРИТЕ