Шта слиједи након раскола турске браће?

Турска данас има другу најјачу армију у НАТО, одмах после војске САД, седамнаесту најјачу светску економију и дубоко су умешани у сиријски сукоб.

Свијет 06.05.2016 | 21:00
Шта слиједи након раскола турске браће?

Све то умногоме утиче на забринутост светских лидера због раскола између Ердогана и Давутоглуа.

"Одлазак Давутоглуа и однос Ердогана према интеграцијама са Европском унијом и уопште према овом безвизном режиму који је постигнут у последње време указује на то да ће Ердоган, барем овако вербално да кажемо да се дистанцира поново од Запада", сматра Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду.

Угледни амерички сајт Форин полиси наводи да би Запад одласком Давутоглуа могао да изгуби драгоценог савезника, који је био виђен као глас разума у Анкари. Додаје се и да је један од разлога несугласица са Ердоганом било противљење Давутоглуа да председник добије шира овлашћења.

Новопазарски новинар Галиб Гицић каже да, ипак, не очекује политички раскол у Турској.

"Свако ко их имало познаје зна да су и један и други политичка браћа. Крајем овог месеца це се одржати и конференција, тачније конгрес у партији на коме ће та најмоћнија турска странка изабрати новог председника. Давутоглу неће бити кандидат, али ће према познаваоцима прилика и даље бити раме уз раме са Ердоганом", навео је Гицић.

Турска је значајно умешана и у сиријску кризу, где их власти у Дамаску, али и званична Москва оптужују да су допринели стварању Исламске државе.

Иако су чланица НАТО, и из Вашингтона је било критика на рачун Анкаре када је у питању сиријска политика. Слободан Јанковић, међутим, не сматра да је то савезништво раскинуто, наводећи да би баш Турска могла да буде место одакле би се кренуло у интервенцију у Сирији.

"Верујем, ако до тога дође, до тога це доћи у сагласју с Америком. Јер ми смо имали скоро најаву Америке, као гром из ведра неба, да уколико не отпочне транзиција у смислу да Башар ел Асад заиста најави да це отићи са власти, да ће се променити приступ Америке. Дакле, Америка опет затеже, тако да не видим потпуно несагласје између Америке и Турске, бар по питању Сирије", додаје Јанковић.

Турска владајућа партија ће одржати ванредни конгрес 22. маја када ће изабрати новог вођу странке који ће бити и премијер.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар