Могеринијева: Косово је Европа

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини је посланицима Косова рекла да Косово нема потребе да буде део Европе, јер је Косово Европа.

Свијет 06.05.2016 | 19:40
Могеринијева: Косово је Европа

"Рекла сам председнику и премијеру: Ви немате потребе да постанете Европа, ви сте Европа", рекла је Могеринијева у говору.

Она је рекла да је јучерашња одлука Европске комисије да препоручи укидање виза за грађане Косова од изузетног значаја не само за Косово већ и за Европску унију.

"Људи на Косову и ви знате да је то изузетно значајан дан за Косово. Једна изузетно добра недеља за Косово. Не желим да преузмем заслуге за УЕФУ, али смо јуче постигли велики успех. То захваљујући великом послу који сте урадили заједно с нама. Данас треба да планирамо заједнићку будућност. Либерализација виза се не слави само на Косову, већ и Европска унија слави", рекла је Федерика Могерини.

Висока представница ЕУ је позвала политичке партије на дијалог и казала да су сукоби међу странкама део демократије, а "када су у питању велике одлуке, онда је потребно јединство", рекла је Могеринијева, додавши да ЕУ пружа подршку свим значајним процесима на Косову.

Казала је да је дијалог Косова и Србије, којем она помаже, тежак процес за обе стране, али је позвала да се он настави.

Говорећи о Асоцијацји општина са српском већином на Косову, Могеринијева је рекла да неће бити паралелне власти на Косову и да ће се Асоцијација формирати на основу косовског Устава и закона.

Она је истакла да ће визна либерализација имати позитиван утицај и на свакодневни живот и на политику.

"Ово значи да је Косово Европа, и да ми радимо на интеграцији Косова у ЕУ", рекла је Могеринијева на конференцији за новинаре након разговора с косовским премијером Исом Мустафом и комесаром ЕУ за миграције Димитрисом Аврамопулосом.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, она је рекла да су постигнути бројни споразуми, али да сада треба дати импулс њиховој примени на обе стране.

"Мени као посреднику је најважње да споразуми буду спороведени како треба на корист људи и у циљу јачања институција, државе и веза у региону", рекла је Федерика Могерини.

Аврамопулос је рекао да је Косово "део европске породице", да је остварило знатан напредак и успешне напоре у испањавању потребних критеријума на пољу правосуђа и унутрашњих послова.

"Наш извештај потврђује да су сви критеријуми испуњени. До момента ступања на снагу визне ллбераллизације Косово треба да ратификује споразум о граници са Црном Гором и да још јаче ради на борби против корупције и организованог криминала", рекао је он.

Он је додао да Европа није ту да било шта намеће, али да у свету постоји перцепција да је Косово корумпирано и да је организовани криминал још ту, па треба радити на томе.

Могеринијева и Аврамопулос су у Приштину допутовали дан након што је Европска комисија Косову издала препоруку за либерализацију виза.

Висока предсавница је додала да је једна од тема разговора с косовским званицчицима био и бриселски дијалог, односно спроводђње постигнутих споразума.

Мустафа је рекао да је на радном ручку с европским званичницима било речи о многим питањима од заједничког интереса, као што је препорука о визној либерализицаји, борба против корупције, насилног екстремизма и тероризма, као и дијалог с Београдом.

Могеринијева се након састанка с Мустафом састала и с косовским председнком Хашимом Тачијем и с председником скупштине,Кадријем Весељијем. Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је на свечаној седници Скупштине Косова рекао да је место Косова у Европској унији.

"Наша оријентација ка ЕУ је циљ који уједињује све грађане Косова. Уједињује цивлно друштво и медије. Ми смо поносни на прозападне институције које имамо на Косову", рекао је Весељи.

Извор: Б92

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

усмаил

06.05.2016 17:47

Једи г....а сотоно европска.Косово је српско било и биће то упамти ћурковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боxер.

07.05.2016 16:21

Боље би јој било да оде кући и да мужу скуха рачак, да не ждере само хамбургерје. вазда је болестан.

Name

Директ

06.05.2016 17:48

Значи нису више пропали, сад су пропали X 2.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

06.05.2016 17:51

Ма сути краветино. Они вас снадбјевају кокаином,па су разуларени,богати и блудни европски старци рекли да тако казес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наслов

06.05.2016 18:02

Наслов овог текста најбоље говори на ста лици и каква је та несретна " Европа" данас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноне

06.05.2016 18:53

Не знам ста је србији висе потребно да схвати да јој није мјесто у еу,да тамо нема пријатеље,процитајте измедју редова ову изјаву па цете схватити да свака одлука против србије,као и ова у вези пријема тзв косово у уефа је дио плана и политике великих сила,а ти вуцицу се само грли са својим пријатељима који су нас бомбардовали и бомбардују и данас,само на други нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

06.05.2016 19:50

Косово остаје Српско само јос у песмама назалост ! Ко није сватио сватит це !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ граданин

06.05.2016 20:06

Ха ха Ми без вас немоземо сиптари. Сто прије нам додете ми цемо у ЕУ бити стабилнији. Спријецит цете пропадање ЕУ са својом снагом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

06.05.2016 20:09

Пусти ове европске будалетине, њима није циљ помрење, њима је циљ сукоби да се њих не тицу. Лаз је на свјетској сцени превагнула у односу на здрав разум, али ста цес, неце ни то бити 100 година. Многи це се кајати за своје глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

07.05.2016 04:44

Ма каква Европске унија слави!? Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бре бре

07.05.2016 05:41

Ста све не извире на Б92.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

07.05.2016 08:47

ЕВРОПА СТА ЈЕ ТО НЕСТО СТО НИКАД НИЈЕ НИ ПОСТОЈАЛО ТО ЈА БИЛО ИСТУРЕНО ОДЕЛЕЊЕ САДа И ФАСИЗМА а ви како хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА ЦУДО НЕВИДЈЕНО

07.05.2016 09:04

ГРАНИЦЕ ЕВРОПЕ ИЗГЛЕДАЦЕ ДРУГАЦИЈА 50% после 2018 зиви били следи распад система који није ни постојао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М О Л И М В А С СХВАТИТЕ

07.05.2016 09:11

ЕВРОПА ЈЕ ОРАХ ИЗМЕДЈУ САД и РУСИЈЕ ПИТАЊЕ ДАНА КАД ЦЕ ОРАХ ПУЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.05.2016 18:48

Србија је Косово

ОДГОВОРИТЕ