Најслабија крвна група

Оно што једну крвну групу разликује од друге су њени антигени, односно омотач око црвених крвних ћелија еритроцита који помаже телу да препозна које су крвне ћелије ваше.

Свијет 06.05.2016 | 16:20
Најслабија крвна група

Различитост крвних група, односно постојање четири крвне групе А, Б, АБ и 0 има везе с еволуцијском предношћу.

Аустријски доктор Карл Ландстеинер 1900. открио је три крвне групе, А, Б и 0. То је било огромно откриће те је Ландстеинер 1930. освојио Нобелову награду за велико достигнуће у медицини. Неколико година касније откривена је и крвна група АБ.

Оно што једну крвну групу разликује од друге су њени антигени, односно омотач око црвених крвних ћелија еритроцита који помаже телу да препозна које су крвне ћелије ваше.

Дакле, ако пацијент с крвном групом А прими трансфузију донора крвне групе Б, антитела у пацијентовом организму одбиће примљену крв јер им не одговара. Тада постоји опасност од згрушавања крви што може угрозити живот пацијента.

Постоје два главна антигена која окружују окружују еритроците, звани А и Б. Ако је ваша крвна група АБ, у вашем телу налазе се и А и Б антитела.

Крвној групи 0, опет, недостаје антигена А и Б због чега ће антитела пацијента с крвном групом 0 да нападну антитела крвне групе А и Б током трансфузије.

Због тога особе са крвном групом 0 могу примити само крв те исте крвне групе.

Крвна група А најстарија је крвна група, а све остале крвне групе настале су као резултат мутације која је била потребна како би човек преживео, односно одупро се одређеним болестима. Тако је пре пет милиона година настала крвна група 0, а убрзо након ње крвна група Б.

Верује се да су те мутације преживеле захваљујући управо својој отпорности на одређене болести. Научници су тако установили да се ћелије заражене маларијом не вежу лако с крвном групом Б или 0, што значи да су особе с крвном групом 0 и Б отпорније на маларију него особе с крвном групом А. Зато се може рећи да је крвна група А "слабија"од осталих.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар