Човић: Битна је титула, ипак смо основани у Србији!

Да ли ће Радоњић бити тренер следеће сезоне? Шта му је обећао Теодосић? Када ће Звезда на Фајнал-фор? Оштро, уз навику и да "удари ниско" највеће ривале, председник КК Црвена звезда говорио је за форум навијача.

Кошарка 07.05.2016 | 13:40
Човић: Битна је титула, ипак смо основани у Србији!

Председник Кошаркашког клуба Црвена звезда и актуелни поптредседник Фудбалског клуба Црвена звезда, Небојша Човић, од уласка у црвено-белу породицу има навику да даје опширне интервјуе форумима навијача клуба.

Претходних сезона говорио је и за Ред Стар Белграде, Моју Црвену звезду, а сада је, после одбране титуле у АБА лиги и елиминације у Топ 8 фази Евролиге, прихватио да прича за форум Црвена звезда Београд.

И, заиста, на бројна питања дао је више него занимљиве одговоре. Ми вам преносимо неке од њих...

Затворена Евролига са 16 клуба у јеку сукоба између ФИБА и ЕЦА, као и Црвена звезда у свему томе. Виђење?

"Мислим да је то добар пројекат и мени је жао што ФИБА није смогла снаге, односно није препознала да тим путем треба да иде европска кошарка. ФИБА и Евролига требало је да се договоре, мислим да је постојало пуно простора. Нажалост, мислим да је јако тешко да после свега што се догодило ФИБА и Евролига постигну договор, мада бих то искрено желео", рекао је и нагласио да му се, између осталог, допада идеја ФИБА да се у евро-купове иде кроз национална првенства.

"Интересантно је поставити европску кошарку кроз Евролигу, Еврокуп и национална првенства. Сви они који причају о затвореним лигама, нису у праву. То није концепт ЕЦА. Концепт ЕЦА јесте да се из националног првенства иде ка Еврокупу, а из Еврокупа у Евролигу. Као и да имате проходност на доле. Значи да може да се испада из Евролиге, као и из Еврокупа. Тренутно у Евролиги имамо 16 клубова, док је у Еврокупу 24 клуба. С тим што ће Евролига од сезоне 2016-17 имати концепт лиге, док ће Еврокуп преузети концепт, који је до сада имала Евролига".

"КАКО НИСУ ПРОПАЛИ РАДОВИЋИ И ОПАЧИЋИ, А ЗВЕЗДА ЈЕСТЕ?"

Хоће ли Дејан Радоњић остати тренер Звезде?
"Он има уговор још једну сезону. Није било никаквих понуда. Пустите то што се писало у појединим медијима. Медијски се води рат против Црвене звезде, и то не само у Србији. То треба препознати".

О актуелним "преговорима", тј. притисцима...

"Морам јасно да кажем да је све то што ФИБА ради противправно и да је то насиље. Мислим да ће то ускоро и судови показати. Не постоји ниједна њихова писана одлука да ће предузети санкције, због тога што се плаше судова".

Човић је поново говорио и о именима – Зоран Радовић и Дејан Бодирога.

"Нажалост, мислим да је идејни творац ове хајке на клубове, а нарочито у овом региону, Зоран Радовић, а у све то се упетљао и Дејан Бодирога. По томе како они неке ствари замишљају, Мајкл Џордан би требао да буде председник Америке. Иза тога се крије и још једна опасна ствар, а то су лични односи који су врло изражени на релацији ФИБА – Евролига, а богами и односи појединаца, попут Зорана Радовића, према Црвеној звезди. Нисам параноичан човек, али ти људи перманентно не воле Звезду а и мене што је мање важно".

"Знам зашто ме не воле, јер сам незгодан сведок, и за кратко време могу да им објасним колике су милионске дугове оставили у кошаркашком клубу Црвена звезда, који су скоро уништили. Наравно, када ово кажем, не мислим на Бодирогу, а нарочито не на Предрага Богосављева. Можда им ускоро истиче и мандат у ФИБА, па би поново да неки клуб 'завију у црно', а да онда опет неко други чисти неред који ће оставити. И како то да неки Радовићи, Опачићи и слични нису пропали лично, а КК Црвена звезда скоро да јесте?"

"ДОКЛЕ СРБИЈА ДА ВУЧЕ РЕГИОН И БУДЕ КРИВА?"

"Ради се о највећим рушитељима српске кошарке, на овим просторима. Ако хоће да воде АБА лигу, а знам добро да им је и то један од бизнис планова, нека дају паре најзад у кошарку, а не у илегалне грађевине, пецива, савете, струјомере и имагинарне пројекте. Нису они легенде да би варали народ и обмањивали јавност, већ да и док су живе легенде нешто конкретно раде. Занимање легенда за мене не постоји", поновио је веома оштар став према поменутима.

О вишегодишњем уговору са Евролигом о загарантованом учешћу...

"Свакако да су финансијски разлози у питању, јер Црвена звезде не може да достигне буждет од 10-15 милиона евра. Поред тога, Звезда није хтела да игра непоштену игру", рекао је Човић о оптужио неке клубове да су прво тражили да им Савез обезбеди места у ФИБА Лиги шампиона, а да су онда – цитирамо – "када су забележили боље пласмане него што су мислили, схватили да им се више свиђа Еврокуп".

О АБА лиги...

"Регионална лига је потребна, али не по сваку цену. Ако не можемо да издржимо у тој лиги даље, и да је додатно модернизујемо, нећемо се такмичити у тој лиги. На пример, ако неко каже да Камникар и следеће сезоне остаје ту, нема регионалне лиге. АБА лига је са аспекта квалитета и развоја кошарке потребна, али не по сваку цену. Убеђен сам да Србија има снаге да концентрише квалитет у својој лиги, а што се тиче осталих држава на простору бивше Југославије, нисам баш сигуран да то могу да учине. Тако да, мазохистички изгледа, да Србија стално 'вуче' напред, а стално је проглашавају кривом", рекао је иначе и потпредседник АБА лиге ј.т.д.

"ГЛЕДАМ ПУНО СУМЊИВИХ ЉУДИ У КОШАРЦИ"

"Понављам, ми нисмо за рушење регионалне лиге, али не желимо да будемо робови по сваку цену. Црвена звезда је изградила своје место у Евролиги, али опасности увек постоје и немамо право да се опуштамо. Морамо максимално да радимо зато што са свих страна вребају одређене замке и изазови, као и људи који нису баш добронамерни. Знате, на нашим просторима се успех не прашта, а ми смо га направили".

О текућој сезони...

"Постигли смо добре резултате, али како смо кренули, добро смо стигли до овде. Као што знате, било је промашаја, у ходу смо мењали играче, губили утакмице. У Евролиги смо се попели за један степеник више. Можда нас је то коштало купа, за који ја никада нећу рећи да је безначајан. То раде неки други. Када они нису у финалима, онда та такмичења нису важна. Пред нама је сада домаће првенство, где су амбиције шампионске. Желимо да освојимо или да одбранимо титулу првака. Биће тешко, јер се већ припремају разно разни напади на Звезду", рекао је.

"Гледам пуно сумњивих људи у кошарци, док ми крвавим радом долазимо до свега. Нико нама ништа не поклања. Тако да, желим да заштитим оно што смо сви ми својим радом успели да направимо. Желим потпуну регуларност, па ако је неко бољи од Звезде нека нас победи. Немам намеру да ћутим о таквим стварима. Што се тиче идуће сезоне, нећемо задржати све играче, али сада није време да о томе причамо. Ми смо у важном делу сезоне, чека нас домаће првенство, а све остало ћемо јавно рећи, када за то додје време. Нашем клубу титула првака Србије значи пуно. Ми смо ипак клуб основан у Србији".

"МИ ИМАМО ТЕЛЕКОМ, А ПАРТИЗАН И ТЕЛЕКОМ И НИС"

Колика је шанса да клуб повећа свој буџет, али не кроз продају играча, већ кроз улагања из привреде?

"Нови концепт Евролиге треба Звезди да донесе 2, до 2,5 милиона евра на годишњем нивоу. Ми смо и ове године зарадили негде око 150.000 евра у групи, а имали смо 245.000 евра после од победа у Топ 16 фази. Ту је још и продаја карата и остале ствари које прате један велики клуб. Буџет Звезде је тако конципиран да ми сопственим радом обезбедимо 75-80 одсто. То је негде на нивоу од пет милиона евра. Наш цео први тим, са комплетним стручним штабом, је негде бруто око три милиона евра. Мислим да то може да се повећа, пре свега улагањима из привредног пула", рекао је и надовезао се:

"Ми ћемо свакако у следећу сезону ући са већим приходима, пре свега од Евролиге. Што се тиче продаје играча, ми смо претходне сезоне приходовали милион евра од Николе Калинића. Покушаћемо да направимо веће приходе, али треба имати на уму да стање у привреди није тако сјајно".

Може ли Звезда да пронађе спонзоре ван граница Србије?

"Ту нам је потребна сарадња и подршка државе. Ми имамо одређену помоћ државе и велико разумевање у том смислу. Чак су људи из државног врха нападнути што разумеју и Звезду, а дају више Партизану, због чега се не љутим, наравно. Некоректно је из позиције појединаца у Партизану да стално нападају људе из врха државе, а при томе, прикривају колико су добили пара од те исте државе! Ту не мислим на челнике попут Даниловића и садашњег председника црно-белих Пековића, који су увек истицали помоћ државе и неопходност такве врсте сарадње", рекао је и додао:

"Што се тиче нас, не могу ништа да обећам, али ћемо пробати да направимо и тако нешто, као што су спонзори ван граница наше земље, јер Црвена звезда јесте светски познат клуб и бренд. Када смо већ код спонзора, треба напоменути да Црвена звезда од државних спонзора има само Телеком, док Партизан има и НИС и Телеком. То јесте велика разлика, али ја то не причам да би се жалио. Само износим као констатацију и подсетник када се праве политички слетови и митинзи на трибинама против појединих људи из врха државе. Ако ми у овој земљи не можемо да подржимо наш најбоље пласиран кошаркашки клуб у Европи, онда немојте да очекујете да нас и други подржавају. Ако не ценимо сами себе, неће нас ни други ценити".

Милош Теодосић?
"Обећао ми је да ће пред крај каријере доћи. Ви знате да је Тео стасао у кошаркашком систему ФМП. Пустимо њега да он као професионалац обезбеди себи живот. Мислим да ће он бити са нама једног дана. Када ће се то догодити, за годину, две или три, стварно не знам. То ћемо још видети".

"ВИДИМ ЗВЕЗДУ НА ФАЈНАЛ-ФОРУ 2018."

Имате ли можда намеру да мењате систем у млађим категоријама, с обзиром да Мега полако преузима примат?

"Мега добро ради и они јесу једно освежење за кошарку на овим просторима. Они имају концепт који је некада имао ФМП, који је први изашао са том идејом, и направио кроз свој систем огроман број репрезентативаца за ову земљу. Искрено да вам кажем уопште нисам љубоморан на Мегу. Волим када се на такав начин пробија неки клуб. Немам неку потребу да мењам систем у млађим категоријама и не видим да Мега може Звезди ту да одузме примат. Чеситам Меги, направили су добар концепт и добре успехе. Немам ништа против тога, напротив, врло сам задовољан зато што такав клуб постоји. Као најсвежији пример имамо и финале АБА лиге јтд, које је било најбоља промоција српске кошарке. Камо среће да таквих клубова имамо више широм Србије!"

Звезда у Европи у дугорочним плановима...

"Видим Звезду пре свега као стабилног евролигаша. Оно што бих волео је да 2018. године добијемо Фајнал-фор. Звезду видим на фајнал-фору Евролиге. Можда смо могли и ове године да се пласирамо, мало нам је недостајало. Вероватно би прича била другачија да смо другу утакмицу у Москви добили, били смо веома близу. Можда је и боље што је овако испало, јер би прерано дошли до нечега што можда било није реално у овом тренутку".

Колико сте активни у фудбалском клубу?
"Нисам активан уопште, био сам када је било најтеже, и мислим да сам барем мало допринео 26, а делимично и 27. титули".
ФК Црвена звезда размишља о наменском кредиту. Ви сте имали такав предлог?
"Знате како, било је више предлога, али како ја не волим да се мени неко са стране петља и меша у кошаркашки клуб, тако верујем да то не воле ни људи у фудбалском клубу. Нека само раде, са моје стране имаће увек подршку. Ако треба да им помогнем, ту сам. Звезди ће требати велики корак да би у Европи направила одржив резултат. Мислим да то Црвена звезда може, али за то треба уложити велику енергију и рад. Ја им желим све најбоље, без обзира што су се појединци када сам ја у питању обрукали својим изјавама, све из страха да им Небојша Човић не буде председник клуба. Но и то сам позитивно разумео, и немам осећај никакве љутње".

Извор: Мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

север

07.05.2016 11:44

Звезда је сампион.

ОДГОВОРИТЕ