Анализа: Звезда за сезону промијенила 11 штоперских тандема!

За Европу се тражи - нови! Покушавали су све у Љутице Богдана, грозничаво тражили у зимском прелазном року појачање у централном делу одбране, али...

Фудбал 09.05.2016 | 22:40
Анализа: Звезда за сезону промијенила 11 штоперских тандема!

Барселона се углавном ослања на Пикеа и Маскерана, у централном делу одбране Јувентуса Кјелини и Бонучи су неприкосновени, Зидан у Реалу има безгранично поверење у Серхиа Рамоса, а ротира Варана и Пепеа... Учени фудбалски људи знају да кажу да тим и кућа имају много сличности. Тачније, да кућу треба градити од крова, а екипу од уигране и стабилне одбране.

Можда се у тој тези паметних крије се Ахилова пета Црвене звезде уочи квалификација за Лигу шампиона. Покушавали су све у Љутице Богдана, грозничаво тражили у зимском прелазном року појачање у централном делу одбране, али у тој мисији нису успели. Лидер Суперлиге је у текућој сезони променио чак 11 штоперских тандема, а за изазове на међународној сцени, врло вероватно, биће потребан нови.

И још један егзакатан податак: Црвена звезда је од јула прошле године и дуела са Каиратом користила услуге седам централних дефанзиваца. И није проронашла додатну комбинацију, ако се зна да ће и у овом прелазном року један од приоритета бити довођење централног одбрамбеног играча. Има још једна фудбалска теорија слична оној с почетка текста. Она каже да као и спортски функционер и играч на позицији штопера најспорије сазрева. Поготово у екипама као што је Црвена звезда, осуђених да јуришају на противнички бункер и остављају брисан простор на својој половини.

Нису имали у Љутице Богдана можда довољно простора и стрпљења да истрпе појединце, али поштено речено нису имали ни времена. Сезону је почео искусан тандем Рендулић-Павићевић, а црвени картон некадашњег репрезентативца Црне Горе против Каирата катапултирао је у прву поставу Сенгелца Мамдуа Мбођа. Симпатични момак је изгорео на гостовању у Алматију, имао силних проблема са Гохуом и доживео сличну судбину као својевремено Бојан Миладиновић. Само што је Миладиновићево губилиште био Сант Петербург.

Због свега наведеног и повреде Зорана Рендулића стручни штаб Црвене звезде је већ у августу поново морао да уиграва и конструише одбрану.Млади репрезентативац Вукашин Јовановић одморан после успеха на Новом Зеланду брзо је почео да задобија поверење. И не само то: донео је дефанзивном реду црвено-белих стабилност, а актулени стручни штаб га је користио и на позицији задњег везног. Уосталом, Црвена звезда је најмање голова примила када су на терену били Јовановић и Павићевић.

Како било Звезда је септембарске победе које су најавиле блиставу сезону, извојевала са тандемом Јовановић-Павићевић. Одиграли су више него коректан вечити дерби када је траву осетио и Луковић, затим одлично функционисали у Јагодини.... Опоравак капитена довео је до промена, не толико великих. Луковић се први пут у стартној постави појавио против Новог Пазара, па је његова минутажа пажљиво дозирана до краја јесени.

Од поменутог меча са Новим Пазаром у октобру стручни штаб је до зимске паузе користио услуге само Луковића, Јовановића и Сава Павићевића. Резултати су били више него добри: одбрана Црвене звезде пратила је офанзивну креацију Вијеире, Плавшића, Катаија, Грујића и Срнића. Звезда је деловаа прилично стабилно, најавила да би се још једним квалитетним штопером могла да стигне до европског стандарда.

Али уместо корака напред, црвено-бели су отишли у рикверц. Много се полемисало о играчком потенцијалу Вукашина Јовановића, било је заговорника тезе да га у зимском прелазном року треба продати. Испоставило се да је популарни Вуле, бар у јавности, био потцењиван. Звезда је његовом продајом у Зенит напунила касу, али је играчки много изгубила.

Тим пре што Бразилац Едсон све више мирише на велики промашај. Неки су га већ тако и окарактерисали. Он је добио шансу на пролећној премијери у пару са капитеном Луковићем... Већ тада је почео да горуцка пламен панике који је добио на интензитету после 150.вечитог дербија. Бразилац је пресељен на клупу, а да стручни штаб нема поверење у њега било је очигледно после искључења Луковића када је у централни део одбране пресељен задњи везни Дамијан Ле Талек.

Проблем Црвене звезда са штоперима добио би на интензитету да Зоран Рендулић није подсетио на прошлосезонске дане када је носио дрес Чукаричког. Стручни штаб га је извадио из нафталина и - погодио Искористио је шансу у Чачку и дерби одиграо на изузетном нивоу. Чинило се да ће због повреде Сава Павићевића, капитен Луковић и Рендулић бити неприкосновени до краја сезоне. Ипак, искључење Рендулића у вечитом дербију приморало је стручни штаб да у ватру убаци младог Стојановића.

Највише утакмице ове сезоне одиграо је капитен Луковић (24), следе га Јовановић (19) који је био коришћен и као задњи везни, док је Саво Павићевић одиграо 17.

Али Звезда тражи 12.штоперски тандем. Хоће ли тај бити таличан и достојан Лиге шампиона.

СВИ ЗВЕЗДИНИ ШТОПЕРСКИ ТАНДЕМИ

Рендулић-Павићевић

Рендулић-Мбођ

Јовановић – Мбођ

Павићевић – Мбођ

Павићевић – Јовановић

Луковић – Павићевић

Луковић – Јовановић

Луковић – Едсон

Павићевић – Едсон

Луковић – Рендулић

Луковић – Стојановић

УТАКМИЦЕ СВИХ ЗВЕЗДИНИХ ШТОПЕРА

Александар Луковић – 24

Вукашин Јовановић – 19

Саво Павићевић – 17

Едсон – 6

Мамаду Мбођ – 5

Зоран Рендулић – 5

Милош Стојановић - 2

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар