Паклени пожари дивљају

У Канади се наставља евакуација хиљада људи из радних кампова сјеверно од града Форт Макмари због пожара који се и даље шири у области Алберта.

Свијет 06.05.2016 | 13:01
Паклени пожари дивљају

Авионом је у четвртак евакуисано 8.000 људи, а данас ће бити настављена евакуација и аутопутем, ако буде довољно безбједан од пожара.

Премијерка Алберте Рејчел Нотли изјавила је да ће први конвој бити састављен од 400 возила и да ће га надлетати хеликоптер.

У пожару нико није погинуо, а нема ни повријеђених.

У гашењу пожара учествује више од 1.100 ватрогасаца, ангажовано је 145 хеликоптера, 22 авиона за гашење пожара и друга опрема, саопштила су провинцијске власти, које су у Алберти у четвртак прогласиле ванредно стање.

Званичник Алберте задужен за заштиту од пожара Чад Морисон изјавио је да је неопходна киша и да гашење ватре из ваздуха није довољно у условима сувог ваздуха високих темепратура и јаког вјетра. Киша се у том подручју, међутим, не очекује прије суботе вече.

Ватра је наставила да се шири, али споријим темпом и даље од града Форт Макмари, чије је цјелокупно становништво од 88.000 људи евакуисано прије два дана.

Већина евакуисаних је смјештено у јужним подручјима, а око 25.000 људи премјештено је у област сјеверно од града, гдје су кампови за запослене у нафтним компанијама прилагођене за смјештај евакуисаних људи.

Пожар је у уторак захватао 75 квадратних километара, а до четвртка се проширио на 850 квадратних километара.

Морисон је рекао да се истражује узрок пожара, али да је почео у удаљеном дијелу шуме и да је могао да га изазове удар грома.

Пожар је изазвао једну од највећих евакуација у Сјеверној Америци у новијој историји.

Форт Макмари је један од најважнијих привредних центара у канадској провинцији Алберта који се развио захваљујући богатству уљног пијеска из којег се добија нафта. Налазишта уљног пијеска у Алберти су трећа по величини на свијету, послије Саудијске Арабије и Венецуеле.

Нотли је рекла да је инфратсуктура за производњу нафте и гаса остала углавном неоштећена, али да је производња опала јер радници не иду на посао, а неке компаније су ограничиле или потпуно зауставиле производњу.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар