Хамовић: Инвестирање у БиХ није велики ризик

Вук Хамовић, предсједник компаније ЕФТ, на Сарајево Бизнис Форуму је рекао како је енергија и енергетски извори и улагање у производњу у овом дијелу свијета неопходни за даљи развој економија.

Босна и Херцеговина 06.05.2016 | 11:28
Хамовић: Инвестирање у БиХ није велики ризик

О ЕФТ групацији је рекао: "Ми смо регистрован холдинг и бавимо се високим напоном у велепродаји, куповином и продајом енергетике. Инвестирање у сектор енергетике је врло захтјевно и 30 посто властитим инвестицијама треба покрити".

О важности енергетске стратегије је казао: "Из угла инвеститора, поред питања економске оправданости, увијек је значајно питање ризика, или правне и политичке сигурности. Правна и политичка сигурност БиХ се може градирати испод Швицарске али је по нашем мишљењу то окружење које је довољно атрактивно и сигурно да се може инвестирати. Напримјер, највеће резерве угља, лигнита, у Европи има на Косову и то не само количински него и комерцијално су атрактивне. Правна и политичка ситуација је таква да не видимо тамо инвеститора због питања ризика. Ми се још не осуђујемо да разматрамо озбиљне инвестиције тамо. Но, што се тиче БиХ, овдје није превелик ризик за инвестирање".

Коментарисао је и бригу за околину: "Ту има један проблем а тиче се тога да када бисмо сви производили струју по пријатељским принципима, онда не би било довољно струје, јер шта да се ради када нема сунца ни вјетра - како наћи правилан баланс у том смислу. Други проблем тог принципа производње струје из обновљивих извора је тај што је и најскупљи. Што се тиче БиХ, и она је дио Европе и треба да слиједи европска правила када је у питању брига за околину. Навешћу примјер електране у Станарима - без обзира што су тада када смо почели за издрадњом правила била блажа, ми смо је изградили по европским правилима и она загађује такође али је у оквирима европских директива".

Нагласио је и како у термоелектрани Станари запошљавају 600 људи, што ће нарасти до 1.000 почетком рада електране.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

06.05.2016 10:00

Зар овај још није ухапшен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@хм

06.05.2016 12:24

Јел ти видис ста се десава у ФБиХ???Сваки дан страјкови и протести.Ста цекате сто не хапсите Бакира???