Ријеке у порасту, али поплаве не пријете

Иако су обилне падавине протеклих дана узроковале пораст свих ријека у Републици Српској, надлежни истичу да опасности од поплава и црног сценарија из 2014. године нема.

Република Српска 05.05.2016 | 22:23
Ријеке у порасту, али поплаве не пријете

Такође истичу да ситуацију треба пратити да би се у случају непогоде могло правовремено реаговати. Упркос порасту водостаја,данас и јуче једино је ријека Врбас на мјерном мјесту Делибашино село за 22 центиметра премашила коту редовне одбране од поплава.

Врбас је у једном тренутку достигао тачку од 332 центиметра, након чега је у опадању, а према посљедњим мјерењима износи 272 центиметра. У Цивилној заштити Републике Српске рекли су да тренутно још нигдје није алармантно, али да ситуацију прате на терену.

"Напредовали смо технички и људством, а послије 2014. и искуствено, свих пет подручних одјељења Бањалука, Добој, Биљељина, Соколац и Требиње су спремни у сваком тренутку реаговати ако буде било потребе, али ништа алармантно се не догађа", рекао је Жељко Стојановић, портпарол Републичке цивилне заштите.

Стојановић каже да треба бити реалан и рећи да од поплава од прије двије године није било праве одбране, али да је исто тако било и мањих пропуста.

"Реално, за поплаве од прије двије године није било одбране. Одбранити се од протока воде од 8.000 метара кубних из двије ријеке није могуће. То је проток ријеке Дунав, а ми корита за Дунав немамо", рекао је Стојановић. Нагласио је да су у неким дијеловима, као што је то било у Добоју, касно стигла обавјештења и упозорења грађанима.

Разлога за бригу дали су метеоролози, који до краја маја прогнозирају падавине.

"Сљедећих дана, иако ће вријеме бити стабилно, долазиће до загријавања тла па ће и поред сунца и температуре до 25 степени долазити до јаких пљускова, које можемо очекивати сваки други дан", рекао је Небојша Куштриновић, метеоролог и члан Комитета за климатске промјене.

Куштриновић каже да су се усљед климатских промјена четири годишња доба на овим просторима изгубила те да ће клима у БиХ с годинама бити све сличнија клими коју имају неки дијелови Грчке.

"Клима се мијења. Сада, а у будућности још више, можемо очекивати велике количине падавина у кратком времену и изузетно сушна љета, то јест два годишња доба, сушно љето и кишну зиму и прољеће", истакао је Куштриновић.

(Независне новине)

(Фото: Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар