Како је УЕФА прекршила свој Статут и примила Косово?!

Забили нож у леђа српским пријатељима! Оног тренутка када је Ђани Инфантино добио функцију у ФИФА, а Мишел Платини суспендован, њихови наследници у УЕФА су искористили прву прилику да погурају Косово.

Фудбал 07.05.2016 | 12:00
Како је УЕФА прекршила свој Статут и примила Косово?!

Фудбалска репрезентација Косова играће у квалификацијама за Европско првенство 2020. године, одлука је конгреса УЕФА донета у Будимпешти. Тесном победом, гласовима 28 за - 24 против тако постоји теоретска могућност, иако у УЕФА тврде другачије, да Србија и Косово већ од септембра буду у истој групи.

Дуго су у УЕФА одолевали да приме Косово, у заштиту Србије дуго су стајали осведочени пријатељи ФСС Мишел Платини, суспендовани председник УЕФА, и Ђани Инфантино, донедавни генерални секретар УЕФА а сада председник ФИФА. Чим су Швајцарац и славни Француз напустили старе функције, њихови наследници у УЕФА искористили су прву прилику да погурају Косово и приме га у чланство.

Од УЕФА смо навикли да доживљавамо понижења ван терена, тако да ни ова одлука није новост, али јесте начин на који је изгласана. Иако није скупљена двотрећинска већина за промену статута која би значила зелено светло за пријем Косова у чланство УЕФА, прешло се на тајно гласање, и поред јасних забрана у важећем статуту, на коме је и донета одлука.

- Очигледно да је донесена политичка пре свега, али и спортска одлука. УЕФА је наша кровна организација којој припадамо и морамо да се помиримо с тим. ФСС и председник Томислав Караџић дуго година су се борили са успехом, али више нису могли. Доказ је и став ФИФА, која је била под још већим притиском - рекао је Иван Ћурковић.

Према његовим речима, наметнутој политичкој вољи нико не може да се супростави, па ни људи из ФСС.

- Политика је имала свој утицај у Европској унији, али и код нас у Србији. Сви ми имамо таква искуства и видећемо у будућности шта ће донети. Уосталом, ФСС није први који се суочава са овим случајем јер су Косово признале бројне међународне организације, чак и Међународни олимпијски комитет.

О кршењу статута Ћурковић ће кратко:

- Не можете да се борите против јачих.

Петковић: Политичка ствар

- Све ово нема везе са спортом. То је политичка ствар која је дошла из даљине и коју је неко наредио. Пријем Косова у УЕФА је кап у слапу воде. Па држава не може ништа да направи, а не Савез. Илузорно је да се надамо нечему што је негде одређено и наређено да се спроведе. Све скупа је смешно. Ствар око статута је пробни балон - каже Илија Петковић.

Норвежани гласали за пријем косова, па се плаше за тим

Фудбалски савез Норвешке подржао је пријем Косова у УЕФА, рекао је први човек те организације Терје Свендсен.

- Сада се поставља питање будућности многих играча пореклом са Косова - рекао је Свендсен.

Поред Челине, репрезентативци Норвешке су браћа Валон и Ветон Бериша, синови досељеника са Косова у Норвешку. Али још је непознато за кога ће они убудуће играти.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар