САД: Одустао и Кејсик, Трамп једини кандидат

Гувернер Охаја Џон Кејсик такође се повукао из трке за номинацију Републиканске странке, чиме је Доналд Трамп остао једини кандидат, наводи ББЦ.

Свијет 05.05.2016 | 10:55
САД: Одустао и Кејсик, Трамп једини кандидат

Кејсик је у досадашњој трци освојио највише делегата само у “његовој“ савезној држави и увек је гледао у леђа Трампу и Крузу.

Већу подршку од Кејсика имали су чак и неки кандидати који су много раније одустали, попут Марка Рубија.

Кејсик је за гувернера Охаја изабран 2011. године након дуге каријере у Конгресу. Има умерене ставове, а политике својих противника је често називао „неодговорнима“. Покушао је да се постави као алтернатива Џебу Буш.

Кампању за номинацију републиканаца почео је у јулу 2015. године говором пред 2.000 људи на Универзитету Охајо.

Рекао је да су његов рад у савезној држави, као и на националном нивоу, главне квалификације.

„Имам искуство и изазове, изазове који вас обликују и спремају за најважнији посао на свету“, рекао је Кејсик.

Често је користио веру у политици па је тако у једној дебати цитатом из Библије оправдао своју одлуку да прошири „Медикејд“ под „Обамакер“ националним програм здравствене заштите, што је изазвало доста бурних коментара међу конзерватнивним делом његове странке.

Осим тога, утицајни „Њујорк тајмс“ подржао га је као кандидата међу републиканцима.

Кејсик и Круз су крајем априла предузели су неуобичајен потез - објавили су план да координишу своје стратегије на унутарстраначким изборима у преосталим савезним државама, како би Трампу одузели делегате потребне за директну номинацију странке.

Круз и Кејсик су готово истовремено објавили саопштења у којима се наводи да су постигли споразум без преседана у америчкој политици, пренела је агенција АП.

Договором је предвиђено да Кејсикова кампања да Крузу "отворен пут у Индијани", док ће у замену за то Крузова кампања "отворити пут" Кејсику у Орегону и Новом Мексику.

Међутим, то није уродило плодом. Подсећамо, Тед Круз одустао је у уторак од трке после пораза у Индијани.

На унутарстраначким изборима у Индијани Доналд Трамп је добио 54,2 одсто гласова присталица републиканаца, Круз је добио поверење 32,8 одсто, а Џон Кејсик 10 одсто.

“Хвала свима, невероватним патриотама који су се борили да спасу ову нацију. Оно што сте урадили, покрет који је формиран, све је то невероватно. Волим сваког од вас, од почетка сам рекао да ћу ићи овим путем док је победа на видику. Вечерас морам да кажем да је ово крај тог пута“, рекао је тада Круз својим симпатизерима у Индијанаполису.

Избори у САД биће одржани 8. новембра.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар