Анализа - ПЛ БиХ: Борац у тешкој позицији!

Четири клуба у посљедња три кола претендују да изборе опстанак у Премијер лиги Босне и Херцеговине. Ко је најближи опстанку у елити? 

Фудбал 04.05.2016 | 16:40
Анализа - ПЛ БиХ: Борац у тешкој позицији!

Борац, Витез, Славија или Олимпик, а само два мјеста на табели, која ће и наредне сезоне гарантовати наступ у шампионату БиХ пошто ће на крају преселити у нижи ранг чак шест тимова.

Из Премијер лиге БиХ већ су испали Вележ из Мостара, Дрина из Зворника и приједорски Рудар, а само теоретски се може спасити Травник, који је додуше једном ногом закорачио у Прву лигу Федерације БиХ јер је тешко вјеровати да ће горе наведени клубови изгубити све мечеве до краја, а "везири" забиљежити максималан учинак.

Тренутно стање на табели показује да су Витез и Борац најближи опстанку јер су "изнад црте" са три односно једним бодом више.

Међутим, што се Борца тиче, упркос побједама над приједорским Рударом (0:1) и Славијом (2:1), опстанак је и даље ужасно далеко због проблема са повредама у играчком кадру, али и веома тешког распореда црвено-плавих, који није нимало охрабрујући за огромну армију навијача "Великана из Платонове".

Наиме, Борац већ у сриједу гостује на "Пецари" екипи Широког Бријега, која је киксом на "Отоци" против Олимпика (2:1) компромитовала наступ у Европи, а он је херцеговачком клубу примарни циљ и сигурно неће имати "разумијевања" за Борчеве проблеме.

Ипак, у фудбалу не побјеђује увијек фаворит нити онај "на папиру" квалитетнији противник, што је претходног викенда најбоље илустровала претпосљедња Дрина славивши на "Тушњу" против Слободе (0:2), а највјероватније ће тај меч промовисати мостарски Зрињски у новог шампиона државе.

Том логиком се воде и Бањалучани и надају боду или чак тријумфу на "Пецари", али без капитена Бориса Распудића, Дарка Малетића, Тонија Јовића и Федора Предраговића биће ужасно тешко.

Потом Бањалучани гостују у Бијељини против финалисте овогодишњег Купа БиХ и управо је то растерећење и фокус Радника за освајање историјског пехара бити највећа шанса за црвено-плаве.

Опет, Радник сигурно неће дозволити да "било ко" доведе у питање поштење, част и спортско надметање које је током играчке каријере красило клупског предсједника Младена Крстајића или увијек коректног тренера Славка Петровића, који би на крају сезоне могао да сједне на клупу Сарајева, још увијек актуелног првака.

Ако се ствари расплету како би одговарало изабраницима Борчета Средојевића, а то је да у одлука падне у посљедњем колу против Витеза, који ће вјероватно у наредним мечевима против отписаног Рудар-Приједора, а потом и Славије у директном двобоју, осигурати опстанак, онда постоје добре шансе да и Борац опстане.

А чак и уколико осигура опстанак у елитном разреду босанскохерцеговачког фудбала, руководство клуба са бањалучког Градског стадиона очекује битка за добијање лиценце за наступ у Премијер лиги БиХ због пресуде за дуг према Фудбалском клубу Џаја.

"Соколови" послије пораза у Бањалуци су били веома љути због суђења Зорана Грбића, а у најави меча са Радником у Источном Сарајеву су конференцију за штампу "посветили" разочарењу у спорт и фер-плеј играча и тренера Борца.

Ипак, имају императив против Радника, који већ рекосмо, сигурно неће каљати углед и вјерујемо да ће бити тврд орах Славији. Након данашњих мечева, ствари ће бити много јасније, и двобој у Витезу ће бити кључан за Источне Сарајлије прије домаћег мегдана са Жељезничаром.

Жељин најмлађи комшија из Сарајева, Олимпик са "Отоке" има бод мање од Славије, два од Борца и чак четири од Витеза, али "вукови" имају најлакши распоред до краја. Гостују Дрини у Зворнику, потом дочекују травничке "везире" и уз мало среће могу да се спасу. Реално послије побједе над Широкобријежанима, фаворити су против Дрине и Травника, а онда ће у госте Сарајеву на "Кошево" у посљедњем колу.

Комбинација је много и доста ствари је још поприлично нејасно, па Вас питамо шта мислите ко ће од ових екипа и сљедеће сезоне играти у Премијер лиги БиХ?

РАСПОРЕД ДО КРАЈА

КО С КИМ ДО КРАЈА (БОРАЦ)
Широки Бријег (у гостима)
Радник (у гостима)
Витез (код куће)

КО С КИМ ДО КРАЈА (ВИТЕЗ)
Рудар Приједор (у гостима)
Славија (код куће)
Борац (у гостима)

КО С КИМ ДО КРАЈА (СЛАВИЈА)
Радник (код куће)
Витез (у гостима)
Жељезничар (код куће)

КО С КИМ ДО КРАЈА (ОЛИМПИК)
Дрина (у гостима)
Травник (код куће)
Сарајево (у гостима)

ПОРЕДАК "ДАВЉЕНИКА":
Витез 34, Борац 32, Славија 31, Олимпик 30

Извор: Мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Довла

04.05.2016 17:37

Славија је највеци српски клуб у РС. Русили су га сви од нациста, преко комуниста до ових данасњих сељака из Борца, Зеље, Сарајева и осталих папана. Славија це да презиви и да зиви... И у првој и у другој лиги. И са њом це бити они који је воле. Сарајевски Срби ма гдје год зивјели. Од Канде до Крајине, од Бијељине до Ниса, од Суботице до Требиња... Моса Вијасла!

ОДГОВОРИТЕ