ФСС: Тужићемо УЕФА-у Суду у Лозани због Косова!

Фудбалски савез Србије најављује тужбу Спортском суду у Лозани поводом одлуке УЕФА да прими Фудбалски савез Косова у своје чланство. Министар спорта: "Оповргнућемо ту одлуку!". Дачић: "Треба бити реалан и рационалан..."

Фудбал 04.05.2016 | 14:40
ФСС: Тужићемо УЕФА-у Суду у Лозани због Косова!

Србија је добила нож у леђа од УЕФА, али сада нема много вајде од кукања и љутње.

Одлука Конгреса УЕФА да у своје чланство прими Фудбалски савез Косова изазвало је огорчење у Србији, не само због осећаја, већ и зато што је погажено фудбалско право - Статут УЕФА. Али, сада се против тога ваља борити свим правним средствима.

Управо то најављују представници државних власти у Србији.

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић оценио је данашњу одлуку "поражавајућом за спорт" и најавио да ће Србија у наредном периоду бити посвећена оповргавању те одлуке, док је шеф Владине канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најавио тужбу Фудбалског савеза Србије Спортском суду у Лозани.

"Ако су негде јасна правила онда је то у спорту", нагласио је Удовичић на данашњој ванредној конференцији за новинаре, уз оцену да ће одлука УЕФА донети много тога лошег и да су њом урушени сви принципи због којих је УЕФА и настала.

"Данас је згажено право. Ова одлука је противправна и нелегална, и борићемо се свим силама против ње. Данас је уздрман темељ фудбала, и ово би могао да буде увод у много озбиљније поделе у фудбалској Европи. Имају илузију ако мисле да ћемо икада престати да се боримо и да ћемо признати лажну државу Косово", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Београду.

Ђурић је имао поруку албанским представницима са Косова:

"Не сањајте да је борба престала, не сањајте да сте члан УЕФА!".

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је пријем Косова УЕФА само још једна опомена да живимо у свету интереса и политике, а не права и правила.

У писаној изјави, Дачић је нагласио да Србија мора да се реално и рационално односи према чињеници да је могуће да се у случају Косова крши чак и Статут УЕФА, само да би се остварила обећања спонзора косовске независности.

"На нама је да се боримо за што бољу позицију у том свету, за нове и старе пријатеље, за подударност наших и туђих интереса, и, у свему томе, наравно, за конзистентност наше политике, која у једној ствари сигурно неће правити компромисе. Ми сами нећемо признати Косово. Све остало је, као што смо и данас видели - могуће", навео је Дачић.

Дачић је додао да Фудбалском савезу Србије остају правна средства оспоравање те нестатутарне одлуке пред судом, али да је евидентно да је та одлука политичке природе и резултат великог притиска политике.

"У томе, ипак, нису у потпуности успели, јер Косово од 54 чланице није признало само 16 земаља, а добили смо 24 гласа, док за Косово није гласало чак десет чланица из земаља које су признале Косово", изјавио је Дачић.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар