Годишњица смрти Јосипа Броза Тита

Пре 36 година, 4. маја 1980. године, умро је Јосип Броз Тито, неприкосновени лидер социјалистичке Југославије, прослављени ратни командант и један од оснивача и челник Покрета несврстаних.

Србија 04.05.2016 | 07:46
Годишњица смрти Јосипа Броза Тита

Јосип Броз је рођен у Кумровцу, Загорје, у мешовитој хрватско словеначкој породици маја 1892. године. Током његовог живота као датум рођења обележаван је 25. мај, као Дан младости, својеврсни национални празник.

Као аустроугарски војни обвезник учествовао је у Првом светском рату, с чином каплара, делом и на српском фронту. Рањен је и заробљен у Галицији, на руском фронту 1915. године, па је извесно време у тој земљи провео као заробљеник.

У званичним биографијама, у поратном периоду, навођено је да је потом учествовао у Октобарској револуцији.

У Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца вратио се крајем октобра 1920, када постаје члан Комунистичке партије. Године 1937. постао је генерални секретар КПЈ, после смењивања и стрељања Милана Горкића, претходног лидера те партије.

Радио је и школовао се, 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви. Било је то време најоштријих чистки унутар совјетске номенклатуре, и комунистичке интернационале, када је ликвидиран знатан број и југословенских комунистичких првака.

Као вођа КПЈ предводио је у Другом светском рату партизански покрет (Народноослободилачка војска). Из Другог светског рата изашао је као легендарни вођа.

На челу Југославије налазио се пуних 35 година.

Осим борбе против окупатора, јединице под његовом командом спровеле су комунистичку револуцију, током и након рата, у којој су, између осталог, у спровођењу револуционарне "правде" нестале и десетине хиљада некомуниста, под маском "борбе против сарадника окупатора".

Године 1948. одбацио је ставове Москве, односно Резолуцију Информбироа комунистичких партија, и потом је успешно одолевао снажном Стаљиновом притиску, да би доцније годинама вешто лавирао између источног и западног блока, изборивши сасвим особену позицију Југославије као челнице Покрета несврстаних.

Током 1950-их година, Југославија је добијала значајну финансијску и војну помоћ од САД.

Био је један је од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај. Његова улога у том покрету, у познијој фази, посебно је упамћена по доследном настојању да се несврстани задрже по страни од утицаја појединих проблоковски опредељних чланица.

У унутрашњој политици, стицајем разних околности, вероватно и дубоке старости, оставио је устројство које се на крају показало као неодрживо за функционисање СФРЈ - Устав из 1974. године. Специфичан систем консензуса представника република и покрајина показао се као нерешив проблем када се СКЈ распао.

Сахрани Јосипа Броза Тита, у Београду, присуствовало је више од 200 високих личности из целог света, што је несумњиво израз његове сасвим посебене историјске улоге и изузетног угледа који је уживао.

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

псовка и заклетва

04.05.2016 06:11

Као и БОГ, једини цовјек који је у исто вријеме имао и псовку и заклетву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

04.05.2016 07:01

Лопурда унистио је све Србске врхунске обавестајце.

Name

Михаило Микић

04.05.2016 12:49

Мало је народа на свијету који попут СРБа због свог незнања и глупости прослављају своје мрзитеље и уништитеље. Тито је мезио СРБе против којих је ратовао У Првом свјетском рату а његово само име ТИТО је скраћеница која се добија од имена комунистичке организације за ликвидацију неистомишљеника. Њезино пуно име је било ТАЈНА, ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ТЕРОРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА - ТИТО!

Name

мф

04.05.2016 06:21

Био је добар за Хрвате и Сиптаре да остваре своје НЕЗАСЛУЗЕНЕ ЦИЉЕВЕ АЛИ ЈЕ ЈЕ.О СРБЕ КОЈИ СЕ НЕЦЕ ИЗВУЦИ ЈОС НИ ЗА 100 ГОДИНА КОЈИ СУ МУ СЛУЗИЛИ ЗА КВАЗИ ОСЛОБОДИЛАЦКИ РАТ У КОРИСТ ХРВАТИМА И СИПТАРИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

боxер.

04.05.2016 15:55

1974. је такву штету поузроковао српском народу много више него "нуклеарна", он је био најопаснији злочинац.

Name

Алија Сиротановић

04.05.2016 06:22

Највеци злотвор српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

04.05.2016 06:53

Можда,али у његово вријеме моја баба је два пута у току љета ишла на море,а сад не може ни код доктора. Радила, пристојно живјела, прелијепу кућу направили, дјецу школовали, уштедјевину имали. А сад-ништа, осим што гледа како се њени потомци пате И не могу ништа постићи у животу.

Name

за Алију

04.05.2016 06:58

А ти си онда највеца будала српског народа

Name

док

04.05.2016 07:08

Ја тебе и оваквих будала Алија...националиста, ладно це Бакир, Миле, Цовке да се богате на муци свог народа, куд Вам Тито није сјеме затро на голом отоку свима, да ми нормалан народ зивимо нормално...видим краљ Карадјордје нам је велики србин као и његови принцеви,бахате се мојим и твојим парама, а не знају ни ријец српског...јаднице...

Name

за Сасу

04.05.2016 08:00

Твоја баба је узивала јер су њени врсњаци у току рата својом крвљу купили њено благостање и хедонизам,е па не мозе се довијека само узивати

Name

Игор

04.05.2016 08:03

Саша добар коментар, Родјен сам послије Титове смрти и по причама и сликама памтим Тита. Камо среће да је Југа још увијек и да је Тита сигурно би сви боље зивјели али изгледа да је некоме боље овако у никој држави без скоро ничега за нормалан живот, ко мисли да иду бољи дани вара се па докле чекати не живимо ко корњаче па ни наша дјеца неће видити боље. Бар у мени док сам жив остаће да некад на балкану је била велика држава и позната свугдје у свјету, а шта данас већина и незна колико дрзавица неких има.

Name

Алија Сиротановић

04.05.2016 08:14

Сви параметри како економски тако и социјални показују да се данас зиви боље а сто се тице твоје бабе тад еј имала двадесет година, мало је људи који це искрено прицати о том времену. Мало је људи који це вам принати да тада није било бензина да су биле рестрикције струје, ови наси политичари су мале маце за комунистичке лидере колико су они крали. Моја намера није била да вређам било когаја мислим да је комунизам био лоса ствар отварамо дебату културну

Name

перо

04.05.2016 08:34

Баш тако

Name

боxер.

04.05.2016 20:22

За Алију: Знам да је живео негде' у Београду. Како то једанпут се појави у БАЊА ЛУЦИ! Ово НЕШТО не штима.

Name

Бела рукавица

04.05.2016 06:28

Један од највећих крвника српског рода. Од Србије направио двије покрајине, признао непостојеће нације, а о Уставу из 1974.-е и да не говоримо. Смакнуо Ранковића. Комунизам се не случајно најбоље укоријенио међу србе који окренуше леђа од своје вјере, а хрвати су своју дјецу и даље слали на вјеронауку. Побијена и протјерана сва српска интелигенција и наравно лако је онда било столовати у Београду. Черчил му био велики пријатељ, добро знамо његову ондашњу улогу, покварењака енглеза. Више је вјеровао Станету Доланцу него сопственој жени Јованки,вјеровао је оном који је упорно и систематски радио на разваљивању његовог брака, па је Јованка знамо како завршила, у кућном притвору годинама , а што је још горе мотрена је под будним оком заклетих удбаша до смрти не би ли нешто случајно од свега што је знала проговорила. Јосип Броз је одлично инсталирана на ове просторе за интересе запада, он је врхунски Ватикански прозвод. Са бившим предсједником Италије Пертинијем био је изузетан пријатеља, то је резултирало многе погодности италијанској мањини у Истри, што је и данас више него очигледно. Улице исписане на итлаијанском, табле мјеста такође, у Ровињу на управној згради поред хрватске и италијанска застава, док у Вуковару данас не може да опстане ни једна табла са ћириличним писмом. И да подсјетим на добро нам познати , а толико апсурдан поклик за србе , Живио Тито !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за белу рукавицу

04.05.2016 10:01

боље да те је тата издркао у wц сољу...него сто је направио дебика...због Вас сад народ нема ста да једе говна националистицка...да Бог да твоје дијете копало по контејнеру и ударало се у прса да је србин...

Name

Краљ

04.05.2016 06:53

Да је среће па да те није ни било. Неби сво оно Српско богатство из Краљевине Србије пренео и изграђивао касније не пријатељкске земље хрватску,словенију,македонију,босну и херцеговину,црну гору.На најљепшим дјеловима тих земаља,некада су живели Срби,најљепше дјелове твоје СФРЈ отео си Србима и предао другима. Ојадио си Србе јосипе у 30-40 година,још више него турци у 500 година. Ни данас нико није захвалан што си им ти направио државу на леђима Срба и крвљу њиховом. За твоје братство и јединство у другом светском рату више од 90% жртава тадашње југославије чинили су Срби. Оставио си им ништа,пљачку,стварање не пријатељских држава,сиромаштво,рат и што је најгоре више од 2/3 Срба мање него што би требало да буде данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово је

04.05.2016 07:42

КОМЕНТАР СВИХ КОМЕНТАРА НА ОВУ ТЕМУ!

Name

краљу

04.05.2016 10:28

па краље је побјегао из србије...послије капитулације и понио злато и све са собом...сад је досао по паре зафалило му...принцеви не знају ријец српског а бахате се твојим и мојим парама...зато сад моземо викати да смо срби...бусати се у прса...да смо први, најјаци, да смо ку... од овце....док се Вук Хамовиц. Костиц...Беко и слицни богате а народ нема леба да једе

Name

Удри

04.05.2016 06:56

Да ми је само видјети да се вратиш и поредаш ове наше злотворе политичаре у линију и кажеш: "Хајде сад да вас видим, мајку вам божју!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

04.05.2016 06:56

Треба да се га сјећају муслимани,шиптари,хрвати,словенци,македонци а не Срби. Треба да има улице,тргове,споменике код њих а не код Срба,али историја је чудна ствар и окренута наопако па они што их је тито направио и створио га мрзе и не желе спомин на њега док Срби које је уништио и даље као да пате за њим,наравно исти они Срби који се продаше за вечеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

04.05.2016 06:57

За вријеме Тита љепсе се зивјело

ОДГОВОРИТЕ
Name

комуниста

04.05.2016 06:58

Бог и батина не само на балкану него и у свијету !!! Поцивај у миру марсале .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

04.05.2016 07:10

Мису комунистицки,нема сансе да поцива у миру,колико је побио народа на правди Бога!!!!

Name

комуниста

04.05.2016 07:54

Он да је ликвидирао ове политицаре све сто су данас на власти од хрвата босњака до србина ти би Данас рекао убио је неког додика бакира цовица .... не мозе он поциват у миру. Има оног народа који се зову национални издајници или пријетње дрзави југославији Али посто је теби Данас тако одлицно немас ниским ниста ,узми земље у руке и наједи се земље посто ниси волио југословенску пензију плату зимовање љетовање итд. итд.

Name

лијан

04.05.2016 07:14

Ми се морамо сјецати Дусана силног,јединог српског цара,за којег је била права дрзава!!!!Стефан Дусан силни српски ЦАР!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за лијана

04.05.2016 08:01

Па ЦАр Дусан ти је и продао Косово!!!! А Краљ Српску Отадзбину!!! О цему ви? Од сељака вас је направио градјанима... Могли сте свугдје по свијету са YУ пасосем... Гдје сад мозете? Ни до другог села не идете без лицне, а да не говорим како страхујете да вас ко пармаком не доцека. Зивио Тито.

Name

Освит

04.05.2016 07:41

Кад видим раднике који страјкују,скацу са силоса,поливају се бензином и пале,кад пелене постају редовни дио Хтз опреме,јасно ми је засто су се појавили комунисти и вјероватно це се појавити поново мозда не у овој генерацији која је отрована национализмом и совинизмом.Сви народи у бивсој дрзави су имали веци углед и утицај у свијету него сто га имају данас измеду осталог захваљујуци Титу,а говорити о безбједности, социјалној сигурности,перспективама,привреди сколству,здравству,спорту,култури излисно је. Смрт Фасизму слобода народу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

04.05.2016 08:25

ВИ КОЈИ МРЗИТЕ ТИТА ЗЕЛИТЕ ДА ЗИВИТЕ САМИ НА ПЛАНЕТИ ЗАЛОСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеља

04.05.2016 09:48

Ето, зеља ме мине, да се јавим испод Т. пецине. Овдје нема висе Тита, остари и моја кита, све је просло, све је дзабе, одох тразит стате бабе...

Name

Сузуки

04.05.2016 09:29

За белу рукавицу,ти си инсталиран овдје од твог блентавог Тате,боље да је направио добру врбу да народ има одакле ¤¤¤ти.Поцивај у миру легендо друзе Тито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

04.05.2016 11:33

Тито је прослост.

Name

ЖИКА Ж

04.05.2016 12:41

ДА ЈЕ СРБИН БИО СРБИН, БИЛО БИ ИХ 100 МИЛИОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

04.05.2016 13:48

Јебаћу ти мајку што нам не остави насљедника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби хајмо поштено

04.05.2016 15:30

Срби браћо драга православна, помаже Бог!Јесмо ли за његово вријеме били сви у једној држави,тад и само тад!?Без пасоша Србин из Љубљане оде код Србина у Дубровник и тамо прославе славу!?Јесмо ли били социјално,здравствено,образовно,војно и у сваком другом смислу збринути!?Је ли сељачко српско сиротињско дијете могло постати љекар? Јесмо ли Чесима,Пољацима,Бугарима,Румунима били Америка!?Јесмо ли имали времена за фудбал,позориште,шетњу итд!?Је ли он био толико јак да Београд прогласи главним градом,а могао је комотно то бити Кумровец,Загреб,Љубљана,Сарајево...?И на крају ,гдје је наша снага најбројнијег народа да му се одупре за његова живота,већ мимо наше вјере,лајемо на покојника након 30 година његове смрти!И кажите ми браћо,ко нам је после њега ваљао?Слободан,Радован,Зоран,Војо,Добрица,Панић,Дачић,Вучић....?Боже дај нам памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац.

04.05.2016 16:21

Водја мора бити:паметан,поштен, заслишати своје светнике! којига обавештавају о стању разположењу ,становника.и складно укрепат.а он видимо сами сакаквим стварима се не барви.са народом се превише игра .све каже да ће бити"и крваво[недај боже].уколико се то случајно догоди: заслужи јавно курјење, кпл његови помагачи.[задњици].

Name

Ре.микиц

04.05.2016 17:13

Ето видис нисам знао да си толико паметан, па ти си примјер,ниси ликвидиран као и многи твоји саборци

ОДГОВОРИТЕ