Лажи које не бисмо смјели рећи љекару

У већини случајеви пацијенти не желе лагати љекару него то доживљавају као уљепшавање истине јер не желе пред љекару испасти лоше особе или се осрамотити.

Република Српска 03.05.2016 | 17:49
Лажи које не бисмо смјели рећи љекару

Али те наизглед безначајне ситне лаже могу имати огроман утицај на наше здравље и зато бисмо према љекару увијек требали бити потпуно искрени.

Храним се правилно

Људи с дијабетесом, високим холестеролом и вишком килограма често кажу да се не хране нездраво и да им није јасно зашто су им налази и даље лоши или зашто не губе на тежини. Чак и када налази говоре супротно, многи пацијенти и даље тврде да не једу засићене масноће и рафинирани шећер. Међутим, јако је битно рећи љекару истину ако се ради о високом холестеролу или било којој хроничној болести која захтијева промјену прехране.

Алкохол конзумирам ријетко

Многи људи који кажу да мјесечно попију неколико чаша вина или пива, ту количину алкохола заправо попију унутар тједан дана. Ако налази јетре нису добри, а особа негира често конзумирање алкохола то може довести до непотребних компликације јер, на примјер, многи лијекови не смију се узимати у комбинацији с алкохолом.

Немам те симптоме или Имам све симптоме

Онколози се неријетко сусрећу са случајевима у којима пацијент не жели рећи да осјећа одређене нуспојаве лијечења у страху да лијечник не прекине лијечење. Међутим љекари, најчешће неће прекинути лијечење него ће га само прилагодити пацијенту или пријећи на други начин лијечења, једнако ефикасан. С друге стране, неки пацијенти, нарочито они старије доби, боје се да их лијечник неће схватити озбиљно ако не претјерају са симптомима, односно мисле да неће добити довољно пажње од лијечника ако не преувеличају ситуацију.

Редовно узимам лијекове

Када их љекар пита узимају ли лијек како им је прописано, већина ће аутоматски одговорити да. Међутим, даљња потпитања открит ће да понекад можда забораве узети лијек навече или да нису стигли отићи у апотеку по нову дозу лијека. Или мјесец дана нису узимали лијек те су га поновно почели узимати дан прије контроле. Љекар тада може закључити да лијек не дјелује те непотребно преписати други, јачи лијек или чак препоручити операцију.

Увијек практикујем сигуран секс

Једна од најчешћих лажи које гинеколози чују од својих сексуално активних пацијената, без обзира на доб, који немају сталног партнера јесте да увијек практикују сигуран секс, односно користе кондом. Међутим, кориштење кондома изузетно је битно јер штити од инфекција које се преносе сексуалним путем, нежељене трудноће, ХИВ-а, болести повезаних с ХПВ-ом попут рака врата матернице, без обзира на то колико вам је година. Жене средње доби које опет постану сексуално активне нарочито знају бити ноншалантне око кориштења кондома, дијелом и зато јер више не морају бринути да ће остати трудне. Међутим, подаци кажу да су сексуално преносиве болести у порасту код свих старосних група - у посљедње двије године случајеви хламидије порасли су за 2,8 посто, а сифилиса за 15 одсто.

(Независне новине)

(Фото: Гуливер/Геттy имагес/Тхинкстоцк)

Коментари / 0

Оставите коментар