Мајчинство карта за ранији одлазак у пензију

Више од стотину мајки из Републике Српске искористило је у протеклих мјесец и десетак дана могућност да у пензију оду за годину раније по сваком рођеном дјетету.

Република Српска 03.05.2016 | 15:45
Мајчинство карта за ранији одлазак у пензију

Очекује се да ће се повећавати број жена које користе ово право, а процедура је једноставна јер, уз стандарднну документацију за себе, мајке треба да приложе и извод из матичне књиге рођених за свако дијете.

Битно је напоменути да се то односи на све мајке, а не само на оне које су се породиле након 20. јануара, када је пропис ступио на снагу.

Ту повластицу женама је донио је нови Закон о раду (ЗОР), којим је прописано да жена стиче право на пензију за једну годину мање стажа за свако рођено дијете у односу на услове за стицање пензије прописане Законом о пензијском и инвалидском осигурању.

Да се амандман који то прописује уврсти у нови ЗОР, предложио је Слободни демократски српски клуб, а члан тог клуба Ненад Стевандић, који је и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, истиче да је мотива више, попут здравствених и популационих.

"Мајка која је родила двоје, троје или више дјеце није у физичкој кондицији као оне које су родиле једно или ниједно, чиме је она и мање способна да дуже ради. Такође, имамо ситуацију да је 4.000 више умрлих него рођених. Имамо и катастрофалне мјере за стимулацију, односно немамо никакву подршку за рађање и за мајке", каже Стевандић за "Независне".

Да је ријеч о кораку који ће донијети значајне резултате, сматра Зорана Ћулум из мјеста Чађавица, код Мркоњић Града, која има синчића и другу бебу на путу.

"Имам тек неколико година радног стажа и до пензије ме дијеле деценије, али свакако треба дугорочно размишљати. Мислим да је ово једна од мјера које ће позитивно утицати на наталитет, што у сваком случају заслужује похвалу, с обзиром на чињеницу да већ годинама имамо негативан природни прираштај", истиче Ћулумова.

Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, наглашава да је валоризовање рођења дјеце за мајку новина у пензијском систему у Српској и представља, заправо, олакшицу.

"Ова пракса треба да допринесе бољем вредновању рођења дјеце и уопште побољшању наталитета", каже Јоксимовић.

Ова новина имаће и утицај на финансирање пензијских права, у погледу да ће у мањем обиму повећати издатке јер ће пружати могућност да мајка оствари раније право на пензију него што је то досада било, те се, стога, процјењује да ће на годишњем нивоу доћи до мањег и благог повећања броја остварених пензија.

Повластице за мајке

Граница пензијског стажа се снижава за онолико година колико жена има дјеце.

- Ако је услов за остваривање права за жену навршених 65 година живота, или у 2016. навршене 63 године живота, и најмање 15 година стажа, мајка са двоје дјеце може остварити право и са 13 година стажа.

- Ако је други услов за остваривање права на пензију за жену навршених 58 година живота и 35 година стажа, онда жена ако има троје дјеце може у пензију са 32 године стажа.

- Према трећем услову, за остваривање права је навршених 60 година живота и 40 година пензијског стажа, а у том случају за мајку са троје дјеце потребно је 37 година пензијског стажа.

(Мондо.ба/Независне новине)

(Фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 0

Оставите коментар