Радници најављују и спаљивање бензином

Уколико изостане реакција Владе Федерације БиХ око "Криваје Мобел" до петка 6. маја до када је група радника овог предузећа дала рок Влади, група од неколико стотина радника најавила је да ће се затворити у једну зграду и започети штрајк глађу док се не изнађе ријешење за предузеће.

Босна и Херцеговина 03.05.2016 | 15:20
Радници најављују и спаљивање бензином

Радници најављују репресивне мјере а једна од њих је и да ће се полити бензином и запалити уколико их неко покуша спријечити у томе, јер се налазе на измаку снага, а више немају шта да изгубе.

„Одржан је збор радника "Криваја Мобела" који траже своја права од 25. децембра 2015. Сви смо огорчени јер нема рјешења, нема реакције Федералне владе. А они су и продали имовину ИП.Криваје у стечају Ортачкој групи, те дали сагласност Надзорном одбору за преузимање кредита као дио цијене Криваје од 8,7 милиона марака, тј. да Ортачка група уплати 2,3 милиона КМ и и преузме 6,5 милиона као репрограм кредита од Завода за запосљавање са циљем да се сачувају радна мјеста свих 1.049 радника. Сада само нијемо посматрају из Владе ФБиХ и гледају како криминална група држи Завидовиће у карантину. Због свега ћемо посегнути за ригорозним мјерама до испуњења наших захтјева“, казао је један од радника "Криваја Мобела".

Услови радника су да до петка дође стечајни управник у "Кривају Мобел" како би радници могли остварити своја примања путем бироа, да по хитном поступку Влада Федерације да наредбу Развојној банци и Заводу за запошљавање да покрену судски спор око потписаног уговора о репрограму кредита и истом тужбом затраже ништавним тај уговор, те да се под хитно закаже састанак на којем би премијер Фадил Новалић са својим сарадницима, директор Развојне банке Салко Селман, директор Завода за запошљавање, стечајни управник ИП Криваја у стечају Хамдија Муратовић, начелник општине Завидовићи Суад Омерашевић, премијер Зеничко-добојског кантона Миралем Галијашевић и представник државног Тужилаштва разговарали о проблемима и „како би се скренула пажња на пристрасност Кантоналног тужилаштва ЗДК спрам Ортачке групе.

Уколико се то не деси, изјавило нам је неколико радника "Криваја Мобела", ступиће у штрајк глађу, већ од петка за када је најављен Збор радника. Нажалост у о овом некадашњем индустријском гиганту проблеми су 20 година али 2014. године када је Влада ФБиХ Нермина Никшића потписала уговор с “Ортачком групом” сви само се надали да је дошао крај мукама Криваје а самим тим и Завидовића.

Нажалост тада долазе и највећи проблеми који су ескалирали крајем 2015. године а исти и до данас се нису помјерили с мртве тачке. Овај проблем није само радника њих око 800 колико је остало у предузећу прије прекида прозиводње, него и осталих предузећа која су директно или индиректно везана за ово предузеће као и цијелог града јер Криваја је исто што и Завидовићи

(бхиндеx.инфо)

(Фото: бхиндеx.инфо.)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пс

03.05.2016 13:42

Бар несто покусавају.."

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

03.05.2016 13:55

Да имамо памети сви би им се придрузили!!!а не на скупове политицке багре!!!!!!!

Name

донатор

03.05.2016 14:55

колико бензина треба ја донирам.20 година вас јасу и ви сутите и треба да се спалите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

криваја

03.05.2016 15:08

Хвала за бензин у сваком слуцају је спреман али сто је доста доста је и фала вам на подрсци вјерујте много то овим напаценим радницима треба ко не додје и не види не зна како је