Њујорк пост: Запалили цркве због Степинца?!

Амерички Њујорк пост пише да српска заједница страхује да пожари, који су захватили српску православну цркву Свети Сава на Менхетну и још три православне цркве у Аустралији и Русији, представљају координисан напад на религију.

Свијет 03.05.2016 | 11:51
Њујорк пост: Запалили цркве због Степинца?!

Срби страхују да су пожари подметнути у знак освете због блокирања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

Директор Института за балканске студије у Београду и бивши српски амбасадор у Паризу Душан Т. Батаковић сматра да је превише цркава изгорело да би се то могло назвати несрећним случајем.

"Нека врста терористичке акције не може бити искључена", оцјењује Батаковић додајући да је веома чудно што су сви пожари избили на Ускрс, највећи хришћански православни празник.

Он је подсјетио да је у посљедњих шест мјесеци, српска црква тражила од папе Фрање да не канонизује кардинала Степинца због, како је рекао, његовог саучесништва у великим масакрима и геноциду против Срба, Јевреја и Рома.

Батаковић је истакао да је папа одложио доношење одлуке о канонизацији Степинца упркос протестима хрватске цркве што је, како је навео, изазвало бијес јер се он сматра једним од кључних чланова цркве у хрватској историји.

Српски патријарх Иринеј је, у писму папи, навео да се "бојимо да има превише отворених питања и рана које кардинал Степинац симболизује", подјсећа Њујорк пост.

"Његова канонизација, на наше велико жаљење, вратила би односе између Срба и Хрвата, као и између католичких и православних вјерника, на њихову трагичну историју", навео је Иринеј.

Извршни директор Истраживачког института Јасеновац Бери Литучи рекао је за тај лист да га непрекидно зову забринути православни вјерници.

"То је страшна трагедија и нисмо искључили помисао да је у питању напад. То снажно утиче на све у српској заједници", поручио је он.

Литучи сматра да истражитељи морају да пажљиво размотре недавне католичко-православне односе у покушају да сазнају шта је изазвало пожаре у црквама у Аустралији и Русији.

Он је подсјетио да се током рата деведесетих година црква Светог Саве суочавала са бројним пријетњама.

Црква је, наводи амерички лист, имала и велике финансијске проблеме, а водила је спор са великим изграђивачем са Менхетна око пројекта у вриједности од 100 милиона долара, који је пропао прије двије године.

Њујорк пост подсећа да је папа Фрања прошле недјеље одлучио да одложи церемонију за Степинца.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хм

03.05.2016 10:00

Наравно да се ради о испланираним и координираним нападима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц4

03.05.2016 10:13

Да је случајно, није. Ништа није случајно. Само, не треба се залијетати с разним теоријама, прије времена. За Степинца сви знамо да је био кољач-инструктор, али не видим какве би то везе имало с Грцима и Русима, а и њихове цркве су горјеле. За сва 4 случаја треба времена да се дозна истина. Мало смањимо страсти и истина ће доћи. Горио је и Хиландар, па се првих дана свашта причало, а онда је касније саопштен прави узрок и добро, идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

03.05.2016 10:51

Неком запео за око плац,сад це га добити за мале паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

03.05.2016 10:51

Четири цркве исти дан. Ништа није случајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

03.05.2016 10:55

молим редакцију БН да објави и ову вијест хттп://www.клиx.ба/вијести/бих/цвијеце-и-свијеце-из-добровољацке-бацени-у-контејнер/160503047

ОДГОВОРИТЕ
Name

роби

03.05.2016 12:18

Ето пука случајност????

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

03.05.2016 13:17

Даце Бог па цемо их обновити као Хиландар!!!Бице љепсе И трајне!!!а устасе ко устасе!?цувај се куге И устаса!!!!

ОДГОВОРИТЕ