У Чесми свака кап кише доноси панику

Мирјана Форић, мјештанка насеља Чесма, на чију су се кућу двије године раније излили Врбања с једне, а Врбас с друге стране, страхује од сваке капи кише јер, како тврди, насип није довољно стабилан да издржи обилније падавине.

Република Српска 03.05.2016 | 09:21
У Чесми свака кап кише доноси панику

Наша екипа обишла је насипе на овим ријекама, двије године након катастрофалних поплава које су потопиле многа домаћинства те одсјекле ово насеље од града, а мјештани су у паници јер су насипи, како тврде, само закрпљени и никако не би издржали нове налете водених бујица.

"Свака кап кише нам доноси панику јер смо прошли кроз пакао с обје стране. Све што се касније урадило са насипом није довољно чврсто. Погледајте Црни вир, то је само површински насип, а унутра је вода све поткопала. То ништа нити је завршено, нити је квалитетно урађено", рекла је Форићева.

Миле Петрушић, мјештанин и предсједник Удружења "Еко-ушће", такође тврди да насипи нису стабилни како на Врбањи тако ни на Врбасу, а обраћао се, како каже, Градској управи тражећи да екипе изађу и утврде колико су насипи оштећени и нестабилни.

"Ми као грађани желимо да укажемо на проблем прије него што дође до катастрофе, а сигуран сам да ће доћи ако се хитно нешто не предузме. У неколико наврата покушавали смо показати надлежнима да нас обилна киша поново може потопити. Ево, погледајте само шта је вода урадила насипу у Црном виру. Он је површински насут глином, а унутра је вода направила шупљине и поткопала све, а ја одговорно тврдим да неће издржати већу количину воде", додаје Петрушић.

Према његовим ријечима, ни насип поред бившег моста на Врбасу није сигуран јер се почео осипати и са њега земља константно клизи.

"Вода се, иначе, напуни кроз пропуст поред бившег моста и направи језеро унутра, што додатно слаби овај насип који је, као што и сами видите, веома оштећен на овом мјесту. Практично ми смо опет угрожени од обје ријеке јер, иако су насипи рађени, они нису квалитетно урађени и једино што тражимо је да се то заврши како се не би поновила катаклизма", додаје он.

Миладин Маличевић, предсједник Савјета ове мјесне заједнице, истиче да је на ријеци Врбас насип мало оштећен с унутрашње стране, што, сматра, није алармантно.

"Што се тиче насипа на Врбањи, он као што знате није завршен. Једноставно речено, рупа је закрпљена, али да ли би то све издржало неке веће падавине - заиста не знам", рекао је Маличевић.

Иако смо писаним путем послали питања, до закључења данашњег броја "Независних" нисмо успјели добити информацију из Градске управе да ли су екипе обилазиле овај насип и сачиниле записник о његовом стању.

Грађани најавили протест

Огорчени грађани Чесме у страху за своја тек обновљена домаћинства, која су у потпуности страдала у мају 2014. године, најавили су протесте уколико се насипи адекватно не санирају.

"Уколико екипе не изађу на терен и не утврде колико смо угрожени од обилнијих киша, ми ћемо изаћи на протесте и учинити све да заштитимо своје куће", тврде огорчени мјештани.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јад и цемер...

03.05.2016 07:25

Гавро, црни гавране...несрецо од цовека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуги

03.05.2016 08:07

То народу и треба, добио је шта је тражио, нико нема м**д да истјера багру, нека онда трпи.

ОДГОВОРИТЕ