Дан слободе медија: Јесмо ли слободни?

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија који је установљен с циљем да се подигне свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

Република Српска 03.05.2016 | 08:31
Дан слободе медија: Јесмо ли слободни?

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић свим новинарима, уредницима и запосленим у медијима честитао је Свјетски дан слободе медија, изражавајући наду да ће у интересу јавности знати и имати снаге да сачувају објективност, професионалност и слободу новинарства.

"Јасно је да без слободе медија нема ни демократије, ни заштите људских права, али ни напретка друштва. Исто тако јасно је да демократије нема ни ако дође до злоупотребе медија од било које политичке или интересне групације или било ког другог центра моћи, што се, нажалост, неријетко дешава", нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у честитки новинарима, уредницима и власницима медијских кућа, те новинарским удружењима у БиХ поручио је да је слобода медија предуслов за изградњу демократског и цивилизованог друштва.

Иванић је медијским радницима пожелио да наставе његовати високе стандарде професионалног, одговорног и непристрасног новинарства.

Савез синдиката Републике Српске честитао је свим запосленима у медијским кућама 3. мај - Свјетски дан слободе медија.

"Нажалост, уз проблеме као што су `рад на црно`, ниске и нередовне плате, неплаћен прековремени рад и бројне друге проблеме са којима се новинари и остали запослени у медијима суочавају, тешко је уопште говорити о слободи медија", наводи се у честитки, коју је Савез синдиката упутио у име 15 гранских синдиката, а посебно Синдиката медија и графичара.

Слободни и независни медији кључни су партнер у остваривању права грађана на информацију, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације БиХ поводом обиљежавања Свјетског дана слободе медија.

"Свјетски дан слободе медија је дан када се јавност подсјећа на незаобилазну улогу медија и медијских слобода у изградњи и очувању демократије. Овогодишњи Свјетски дан слободе медија посвећен је слободи приступа информацијама и основним медијским слободама", наводи се у саопштењу.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић позвао је представнике власти на свим нивоима у БиХ, све јавне личности, као и све институције, организације и представнике невладиног сектора који се баве заштитом права на слободу изражавања, да учине све како би медији у БиХ дјеловали слободно.

Он је позвао на стварање оквира у коме би професионално и истинито извјештавање новинара постало стварни коректив друштва и допринијело бржем испуњавању стандарда какви су успостављени у свим добро уређеним земљама и друштвима у Европи и свијету.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић увјерен је да је заједнички циљ изградити БиХ као боље друштво у којем се поштују и цијене људска права, али и мјесто гдје се боље и безбједније живи.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија, указујући тако на значај независности медија и подсјећајући владе да је њихова дужност да подрже слободу изражавања.

У 14 градова у БиХ тим поводом биће реализована кампања "Грађани и новинари заједно у борби за истину", у организацији Савјета за штампу БиХ, Омладинске новинске асоцијације у БиХ и Асоцијације средњошколаца у БиХ.

Из Савјета за штампу саопштено је да ће кампања бити одржана у Бањалуци, Бихаћу, Брчком, Цазину, Гацку, Горажду, Источном Сарајеву, Мостару, Посушју, Сарајеву, Травнику, Требињу, Тузли и Зеници.

Током кампање биће спроведено и анкетно испитивање о стању медијских слобода у БиХ и поштивању права грађана на тачну и професионално пласирану информацију, уз подјелу Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.

Извор: Срна

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЖЕЉКА

03.05.2016 11:14

ЈА ГЛЕДАМ ДОДИКОВИЗИЈУ, МЕДИЈ ПАРЕКСЕЛАНС, ПУНО ПОЗДРАВА ОД ТЕТЕ СМИЉКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

03.05.2016 11:36

Далеко смо ми од слободе медија.То се посебно односи на тзв. државне медије, попут, рецимо РТРС и Срне, који су под директним утицајем владајуће врхушке која преко тих медија пласира само инофрмације које њима погодују , док су опозицији врата углав ном затворена.Знају то и новинари, али они су у свему томе немоћни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

03.05.2016 14:17

Радије бих да се уочи да се упорно гази и да не постоји слобода мишљења. Слобода медија је само један дјелић укупних дешавања везаних за слободу мишљења. Директива се натура на сваком кораку а не само новинарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

03.05.2016 15:22

Слобода медија! Где то има? Нису ли медији, свеједено са које стране или из било ког разлога мало ограницени?Слобода медија је онолика колико то "тата" дозволи.Е сад, колико "тата" има у свету о томе... на неком другом цасу.Слобода медија, негде мало веца, негде мало мања, негде некаква,негде никаква али потпуна слобода не постоји.Моје слободно мисљење.

ОДГОВОРИТЕ