Ово немојте да радите одмах након буђења

Постоје неке грешке које могу бити узрок због ког ће вам остатак дана бити непродуктиван и напоран.

Занимљивости 13.04.2016 | 09:49
Ово немојте да радите одмах након буђења

Индепендент је у сарадњи са научницима и другим стручњацима пронашао седам таквих грешака које радимо одмах након буђења.

1. Одлажете аларм

Понекад се (заправо увек) ваш аларм огласи, а ви још нисте спремни за устајање. Ипак одолите искушењу да га одложите за пет или десет минута.

Стручњак за сан Тимоти Моргенталер рекао је да већина стручњака за сан мисли да на телефонима и сатовима не би ни требало да постоји дугме "сноозе". Ако се вратите у дубок сан након што одложите аларм, ући ћете у циклус спавања који нећете моћи да завршите. Уместо да се након тих десет минута пробудите свежији, пробудићете се уморнији.

Паметније је открити колико вам је сна потребно да се ујутро пробудите одморни и осигурати ту количину сваке ноћи.

2. Остајете склупчани у кревету

Нисте стиснули "сноозе" и лежите будни у кревету. Искористите тај тренутак за растезање. Психолог са Харварда Ејми Кади тврди да је растезање у кревету идеално за подизање самопоуздања пре почетка дана.

Иако није јасно осећају ли се људи добро јер су се растегнули или се растежу јер су срећни, Кади сматра да су људи који се буде у положају у којем рукама праве слово "В" јако срећни, док су они који се буде у положају фетуса много више под стресом.

3. Проверавате мејл

Ако спавате поред телефона, вероватно одмах након буђења почињете да гледате шта се догодило током ноћи.

Немојте.

Џули Моргенстерн, ауторка књиге "Никад не проверавај мејл ујутру", рекла је за Хафингтон Пост да се никад нећете опоравити од таквог почетка дана.

"Ти захтеви, неочекивана изненађења, подсетници и проблеми су бесконачни. Мало је тога што не би могло да причека минимално још 59 минута", тврди она.

4. Не намештате кревет

Зашто бисте намештали кревет? Ионако ћете га поновно распремити кад легнете увече.

Иако је то истина, Чарлс Дуиг, аутор књиге "Моћ навике" тврди да је намештање кревета повезано с повећаном продуктивношћу током остатка дана.

Још једном, нејасно је подстиче ли намештени кревет продуктивности или продуктивнији људи намештају своје кревете. Међутим Дуиг сматра да је намештање кревета кључна навика која може да подстакне ланчане реакције које помажу да се држите других добрих навика.

5. Пијете кафу

Ако мислите да не можете да функционишете без шољице кафе, размислите поновно. Ваше тело производи више нивоа хормона стреса кортизола између 8 и 9 сати. За већину људи најбоље време за испијање кафе је иза 9:30.

Уколико пијете кафу пре тога, ваше ће се тело прилагодити и производити мање кортизола ујутро.

6. Спремате се у мраку

Угашена светла и спуштене ролетне можда вам се чине као најбољи начин за превладавање промене, али ваш унутрашњи сат је дизајниран тако да је осетљив на светло и таму, тврди Наталие Даутовић из Националне фондације за сан.

Спремање у мраку може сигнализирати вашем телу да је још увек ноћ, због чега ћете постати поспанији. Ако је напољу још увек мрак кад се пробудите, Даутовић предлаже да упалите јака светла.

7. Радите свашта

Некад пијуцкате воду, некад слушате музику, некад назовете пријатеља. Те активности су сасвим у реду, али било би боље кад бисте створили неку рутину. На пример, да након буђења пијете воду док слушате музику, облачите се и зовете пријатеља на путу до посла.

Научници тврде да је наша снага воље ограничена па кад је трошимо већ у зору, мање нам остаје током дана. Уместо тога, навикните свој мозак да ујутро неке ствари одрађује аутоматски и сачувајте менталне ресурсе за касније.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар