Европа укида роминг

Телефонирање, слање СМС порука и сурфовање на мобилним уређајима знатно је појефтинило од суботе 30. априла у цијелој ЕУ, што је посљедње снижење цијена прије коначног укидања накнада за роминг у оквиру европског блока 15. јуна наредне године.

Свијет 02.05.2016 | 17:40
Европа укида роминг

На цијену коју корисник мобилних услуга плаћа у домаћој мрежи додаваће се од 30. априла у европском иностранству 0,05 еура по минути за одлазне позиве, 0,02 еура за СМС поруку и 0,05 еура без ПДВ-а за један мегабајт потрошених интернет података.

То значи да ће цијене роминга у ЕУ за одлазне позиве и поруке пасти на четвртину садашње цијене, а за интернет податке на трећину садашње цијене. На снагу ступају и правила о мрежној неутралности, што значи да телеком оператери више неће моћи да успоравају или блокирају неке садржаје на интернету, осим у изузетним случајевима, на примјер за спречавање сајбер напада.

Према договору европских институција постигнутом у љето прошле године, од 15. јуна 2017. године накнаде за роминг потпуно се укидају у цијелој Унији, што значи да ће грађани моћи да користе мобилне уређаје било гдје у ЕУ по истој цијени коју плаћају код куће.

То ипак не значи да ће моћи стално да се користи страни број како би се смањили трошкови.

На примјер, сматраће се злоупотребом ако неко купи СИМ картицу у чланици ЕУ гдје су цијене мање него у његовој земљи и стално је користи или ако стално борави у иностранству са СИМ картицом из своје земље.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бугарин

02.05.2016 15:45

Нама не треба роминг ми у својој земљи скупље плаћамо него остали европљани у роминг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колонија

02.05.2016 17:30

За Телеком Србије ми смо колонија јер нам наплаћују 3-10 x веће цијене него у Србији

Name

Хоцемо допуне

02.05.2016 17:33

Власник мобилног оператера у Српској и Србији је исти (колико знам Телеком Србија),а немате могуцност куповине допуне мтс или мтел када одете у Србију или Српску. А зашто? Зашто неко ко дође из Србије у БиХ,тј.Српску, нема могуцност да купи допуну за свој број него мора куповати картицу коју послије неце моци допуњавати и губи је потпуно? То су све питања која нико није постављао или још није дао одговор. Пази, исти власник, а роминг постоји и нема могуцности куповине допуне на другој територији. Свашта!

ОДГОВОРИТЕ