Полиција у компанији "Мосак Фонсека"

Полицајци су по налогу панамског тужилаштва за организовани криминал извршили претрес канцеларија компаније "Мосак Фонсека".

Свијет 13.04.2016 | 09:40
Полиција у компанији "Мосак Фонсека"

Како јављају тамошњи медији, полиција је претресла канцеларију тражећи доказе прања новца или финансирања тероризма, јавили су тамошњи медији.

Фирма "Мосак Фонсека" се нашла у центру светске пажње након што су процурели документи који су показали да је та адвокатска компанија отворила офшор рачуне за своје богате клијенте из читавог света, пренела је агенција АП.

Недуго након што су светски медији пре недељу дана почели да извештавају о том скандалу, влада Панаме је саопштила да ће покренути истрагу.

Док су припадници тужилаштва вршили претрес у канцеларијама "Мосак Фонсеке" тражећи документе, ту зграду је обезбеђивала полиција.

Државни тужилац је у саопштењу навео да је циј претреса "долажење у посед докумената повезаних са информацијама објављеним у медијима, који указују да се фирма бавила илегалним активностима".

"Мосак Фонсека" негира да је урадила било шта незаконито, већ да је само отворила офшор рачуне и анонимне шел компаније за своје клијенте и да није имала увида у то на који начин се користе ти рачуни.

Немачки лист "Зидојче цајтунг" добио је огроман број докумената "Мосак Фонсека" од анонимног извора и поделио их са више од 100 медијских група преко Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ИЦИЈ).

"Панамски папири" су показали да су више од 500 банака, њихове подружнице и огранци регистровали скоро 15.600 офшор компанија преко фирме "Мосак Фонсека", а велика већина их је основана од 1990-их, навео је на сајту ИЦИЈ.

Једногодишња истрага ИЦИЈ-а која се односи на период од готово 40 година, од 1977. све до децембра 2015. показује да су неке фирме регистроване у пореским оазама коришћене за прање сумњивог новца, трговину оружјем и дрогама, као и за утају пореза.

Међу именима које помињу ИЦИЈ и други медији су рођаци кинеског лидера Денга Сјаопинга, сарадници руског председника Владимира Путина, отац британског премијера Дејвида Камерона, исландски премијер Гунлаугсон и фудбалер Барселоне Лионел Меси.

Скандал са "Панамским папирима" изазвао је бројне демантије светских лидера и познатих личности који узвраћају да нису радили ништа лоше.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар