Амерички медији о српској цркви

Амерички медији извештавају о великом пожару у српској цркву на Менхетну, а већина је оценила да је изгорело "историјско здање".

Свијет 02.05.2016 | 22:58
Амерички медији о српској цркви

Скоро сви амерички медији објавили су фотографије и снимке пожара наглашавајући да су само неколико сати раније верници у њој присуствовали ускршњој литургији.

Већина истиче да је чувар цркве Слободан Љубенко (69) утрчао унутра у покушају да заустави пламен, али је удахнуо велику количину дима због чега му је пружена медицинска помоћ.

Њујорк тајмс пише да је пламен "прогутао историјску српску православну цркву" на Менхетну, која игра важну улогу у српској заједници у Њујорку само неколико сати након што су верници испунили клупе за ускршњу литургију.

Њујорк пост наводи да су верници ужаснуто гледали како гори "историјска црква" након прославе Ускрса уз фотографију насловне стране штампаног издања на којој пише "Свети пакао, 161. годину стара црква изгорела".

Тај медиј наводи и да је једна од пролазница, која се затекла на лицу места на путу до посла, описала да је пожар био толико снажан да је почела да се зноји док су људи испред цркве вриштали "на разним језицима".

Њујорк пост преноси изјаву Алексе Велића (31), чији је Љубенко очух, да је могухе да су пожар изазвале свеће истичући да је његов отац добро.

На свом сајту Дејли њуз наводи да је "разбуктали пакао прошао кроз цркву", а да је пламен захватио кров пре него што су стигли ватрогасци.

Вол стрит џурнал је, такође, известио о "разбукталом пожару" који је унуштио српску цркву у Њујорку док је АБЦ њуз објавио бројне фотографије и снимке окачене на друштевним мрежама уз нагласак да нема повређених у пожару.

АМЦ њуз истиче да су верници и други посматрачи били у шоку док су сведочили како пламен потпуно гута историјску грађевину.

Скоро сви медији подсетили су да црква потиче из 19. века.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сунце

02.05.2016 16:48

Могла би схватити да су се запалиле свеце па је досло до позара али ста је са црквама које горе у Аустралији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајор

03.05.2016 07:35

Цркве пале исламисти,њима је вазно да и најмањи траг православља унисте,све сто је православно асоцира их на Русију,у Сyднејскојсој опстини изгорјела је македонска православна црква у Мелбурну Грцка у Њујорку српска,све на Ускрс Искрено се надам да це полиција Аустралије обавити њихов посао и пронаци гадове

Name

ре.СУНЦЕ

02.05.2016 18:05

ПА СВЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

02.05.2016 18:38

Врло занимљиво. Читао сам још неке вијести као и ове. За њих је ово спектакуларно и нико није изразио жаљење?!!! Западне битанге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мукy

03.05.2016 04:12

Забранити свеће и сламу

ОДГОВОРИТЕ
Name

слависа

03.05.2016 05:26

Да у исти час нису плануле четри православне цркве и то народа који се заједнички држе могло би се рећи да је то случајност.Овако све је то запаљено и иза тога стоји Америка.Јер само Циа може на тако широком простору организовати четри паљевине.Наравно извршиоци су из реда исламског свијета али то су они које Америка поддржава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

03.05.2016 07:45

Хахаа тако је слависа него узми ти мотику у саке па на њиву ради несто

Name

хахах

03.05.2016 09:43

Нецу да гријесим дусу али , да ли је ико од вас икада размисљао о томе да ли су ово сами попови запалили, сада иде парола као и увијек, идемо да обновимо насу светињу свим снагама, пола милиона Срба у Америци да да по 100 долара, знате ли ви који је то новац у питању, са друге стране засто храм у Београду није јос заврсен, док су десетине милиона годисње прикупљење од донација итд итд, ја се само надам да полиција уради свој посао како ваља и да надје правог кривца, макар то били и попови и исламисти или било ко други...

ОДГОВОРИТЕ