Ноћни вукови" дижу прашину у Пољској

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски рекао је да је с граница требало вратити вође руског мотоциклистичког клуба "Ноћни вукови", а не остале мотористе.

Свијет 02.05.2016 | 15:20
Ноћни вукови" дижу прашину у Пољској

Како је рекао, Министарство спољних послова хтело је да заустави само руску главнину патриотског руског бајкерског конвоја, који је ишао кроз Европу, од Москве до Берлина у част победе у Другом светском рату.

Гранична стража пуштала је на територију Пољске и руске Ноћне вукове у суботу заједно с мотоциклистима из Калињинградске области, а такође и на граници с Белорусијом и странце, претходницу конвоја "Путевима победе".

Међутим, када се приближила главнина конвоја у недељу, граничари су с прелаза у Тересполу почели да враћају Ноћне вукове, и то шесторо странаца и Рускињу с шенгенском визом која ни није њихов члан.

"Забрањен је улазак четворици Словака, двојици Немаца и Рускињи. Повод је претња да ће угрозити јавни ред и мир", казао је пољским медијима портпарол Граничне страже Даријуш Шењицки, али шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски изјавио је данас да су ти Ноћни вукови из ЕУ морали да буду пуштени.

"Они имају право да уђу. Ако имају пасоше ЕУ, значи да формално нису Руси, већ Руси са европским пасошима. То је нешто друго. Наша препорука односила се само на Русе везане за клуб Ноћни вукови. Не знам на основу чега је Гранична стража одбила да пусти ово седморо", казао је Вашчиковски пољској приватној телевизији ТВ Н24.

Руски мотоциклисти који су кренули из Москве 29. априла да у Русији, Белорусији, Пољској, Чешкој, Словачкој, Аустрији и на крају у Немачкој и 9. маја у Берлину обилазе гробља совјетских војника који су пали ослобађајући тај део Европе нису ни покушали у недељу да уђу у Пољску.

"Чудно у свему томе јесте да нису пустили ни држављане ЕУ. Питање је како ће то моћи да објасне. Каква европска демократија, каква људска права? Ми смо сада обавили експеримент како функционишу европски закони и људска права. Схватамо да никаквих закона нема", казао је за руски портал Газета.ру лидер Ноћних вукова Александар Залдастанов.

Пољски део трасе пролази тако, како су пребројали пољски медији, уместо 200, свега између 30 и 40 "ноћних вукова" из европских подружница клуба и руски који су се ушуњали у Пољску из Калињинградске области и у недељу су по плану положили цвеће на Гроб незнаног јунака у Варшави и на совјетско војно гробље.

Следеће земље на траси Путева победа - ни Чешка ни Словачка ни Аустрија ни Немачка, за разлику од прошле године, не праве проблеме конвоју Ноћних вукова.

Званичницима у ЕУ, али и у делу јавности у новим посткомунистичким чланицама ЕУ, бившим совјетским сателитима, Ноћни вукови сметају јер у њима виде агресивне националисте, бајкере под патронатом Кремља и председника Владимира Путина који подржавају анексију Крима и сепаратисте у Украјини и другим бившим совјетским републикама.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар