Тужна судбина лијепе Југословенке

Нико из бивше СФРЈ попут прелепе Никице Мариновић из Дубровника није поновио невероватан успех на избору за Мис света. Причало се да јој је измакла титула мис света јер је из земаља комунистичког блока.

Регион 01.05.2016 | 20:00
Тужна судбина лијепе Југословенке

Давне 1966. године цела Југославија брујала је о томе да је Југославенка понела титулу једне од најлепших на избору за Мис свијета у Лондону. Та девојка је била прелепа Дубровчанка – Никица Мариновић, која је на овом такмичењу као прва представница тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, освојила сензационално друго место и постала прва пратиља Индијке Рите Фарије.

На избору се, наводно, нашла случајно. У време када је организован избор за Мис Југославије, недељник "Базар" преузео је организацију. Међутим, главна уредница није била задовољна пријављеним кандидаткињама и кренула је у потрагу за анонимним девојкама.

Срела је Никицу Мариновић, тада малолетну ученицу дубровачке Економске школе. Једва је успела да наговори њене конзервативне родитеље да је пусте на такмичење, а и сама Никица је била таква – дуго се устезала скинути се у дводелни купаћи костим. Попустила је тек када су на њу утиецали тадашњи власници лиценце за Мис света.

У Лондону су је дочекали попут ванземаљског бића које је долепршало преко "челичне завесе" - била је прва мис из земаља социјалистичкога блока. Уместо очекиване партизанке - мушкобање у војничком шињелу и гојзерицама, пред њихма је забљеснула права лепотица.

 

Из тог времена колају приче да јој је лента најлепше измакла зато што је дошла из земље комунистичког блока. Остало је записано да је гледалиште са отвореним незадовољством дочекало одлуку жирија: већина је сматрала да ће Мис Мариновић бити победница. Говорило се како је за Индијку било пресудно што је била спремна да, ако победи, одмах отпутује у Вијетнам, у посету америчким војницима који су тамо ратовали против комунисточкога отпора, а Никица се није усудила потписати ту тачку у уговору.

Никица се након тријумфа на избору за Мис света преселила у Београд. Одбила је славног режисера Роберта Роселинија који је нудио улогу у свом филму. Сматрала је да није спремна за Холивуд. Њено је срце освојио београдски књижевник и режисер Вук Вучо с којим је добила сина Ђорђа. Тај брак је трајао мање од пет година, а након развода, поновно су је опседали удварачи.


Прелепа Дубровчанка судбоносно „да“ други пут је рекла чувеном редитељу Здравку Шотри, којем је родила сина Марка. Тај брак је потрајао мало дуже, али љубав се завршила 1980. године. Никица је имала бутик у Кнез Михаиловој и многи су тамо долазили само како би је видели.

А онда јој се у једном тренутку изгубио траг. Причало се да се бори с депресијом, да је често на психијатрији. Говорило се како је остала без новца, да се потпуно повукла и била врло усамљена. Живела је далеко од очију јавности, прекинула је и контакте с најближим пријатељима, који су причали како јој је недостајао Дубровник, нарочито у ратно време.

У новембру 2008. поновно се нашла на насловницама.

Никица је попила смртоносну дозу таблета за спавање не оставивши за собом опроштајно писмо, нити поруку из које би се могло закључити зашто је починила самоубиство. Имала је 61 годину.

(Експрес/Новости онлине)

(Фото принтскрин Јутјуб)

Коментари / 0

Оставите коментар