Васкрс у Сарајеву, Мостару и Загребу

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву данас је васкршњу литургију служио архимандрит Лазар Лазаревић, уз саслужење свештенства Српске православне цркве.

Регион 01.05.2016 | 13:32
Васкрс у Сарајеву, Мостару и Загребу

Архимандрит Лазаревић, који је и ректор фочанске Богословије Светог Петра Дабробосанског, служио је по благослову Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, који је администратор Митрополије дабробосанске.

Литургији је присуствовао велики број вјерника, а након читања васкршње посланице Његове светости патријарха српског Иринеја, обављено је причешће и потом даривање васкршњих јаја.

Васкршње литургије служене су ноћас и јутрос у свим храмовима Митрополије дабробосанске.

Сутра, на Васкршњи понедјељак, епископ Григорије уприличиће у Сарајеву пријем за представнике цркава и вјерских заједница, политичог и друштвеног живота БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те дипломатског кора.

У Храм Сабора Светог Архангела Гаврила и Цркву Успења Пресвете Богородице на Палама за вријеме светих васкршњих литургија и ове године је дочекан Благодатни огањ из храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму.

За православне хришћане силазак Благодатног огња, који се са снопова свијећа преноси вјерницима, потврда је истинитости Христовог васкрсења.

Васкршње литургије служене су у четири цркве на подручју Мостара. Поноћне литургије служене су у манастиру Житомислић и у Храму Светог Василија Острошког у Благају, док су јутарње литургије служене у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару и Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић рекао је да је Васкрс највећи хришћански празник који доноси наду вјерницима и даје смисао православној вјери.

Вјерници у долини Неретве, каже игуман Данило, Васкрс дочекују у пуним црквама и с надом да ће сваки наредни бити радоснији.

Васкршње вечерње данас ће у 16.00 часова у Мостару служити Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије.

Православни верници прославили су данас у Загребу Васкрс свечаном литургијом коју је служио митрополит загребачко-љубљански Порфирије, јавили су хрватски медији.

У храму Преображења Господњега у центру Загребу Порфирије је честитао Васкрс окупљеним верницима и рекао да је Васкрс победа смрти и да доноси слободу Христову коју верници треба да одаберу, пренела је Хина.

Он се надовезао на ускрсну посланицу патријарха СПЦ-а Иринеја, која се, по Порфирију, своди на љубав.

"Ко може да нас спречи да волимо Бога и све наше сестре и браћу", запитао је Порфирије и објаснио да су наша браћа и сестре "сви људи који ходају по земљи".

Највећа трагедија је мржња, истакао је митрополит загребачко-љубљански и нагласио да у Христу не постоји непријатељ. Они који нас сматрају својом сметњом ми љубимо, казао је.

Христ је васкрснућем победио смрт и верници не треба да се плаше него радују, рекао је Порфирије.

Постоје разне слободе, али су људи само од Христове слободе уистину ослобођени, а од остали на крају остају сами, поручио је он.

Порфирије је позвао вернике да узму Христову слободу јер она омогућује заједницу свих људи и чини их бољима.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије закључио је да су сви људи у Христу једнаки, а разлике међу њима су само дар Божји.

(Мондо.ба, Срна)

(Фото: Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар