Милијардерка губи новац због преваре

Има само 32 године, обогатила се на револуционарној методи анализе крви и сматрали су је новим Билом Гејтсом или Стивом Џобсом. А сада се све распада.

Свијет 01.05.2016 | 13:05
Милијардерка губи новац због преваре

Елизабет Холмс била је 2003. са свега 19 година чудо од детета, представивши свом ментору на Универзитету Станфорд револуционарну методу анализирања крви.

Била је реч о испитивању крви из само једне капи из врха прста, да би након неког времена основала фирму "Тхеранос" која је у кратком времену достигла вредност од 9 милијарди долара, а она сама постала са 3,6 милијарди најмлађа милијардерка на свету која је изградила сопствено пословно царство.

Сада се, међутим, отворила права провалија под њеном фирмом, откако су агенција за надзор пословања у САД-у, ФДА и Медицаре покренули истрагу којом испитују колико је њено пословање законито, јер се показало да су на припреми теста "Едисон" радиле неквалификоване особе, као и да тест уопште није тако поуздан како се сматрало и како је Холмсоца то представљала.

Истраге би, како сада ствари стоје, могле бити смртна пресуда њеној филми, а она сама изјављује да је дубоко потрешена развојем ситуације, да јој није јасно како се то све није и раније покренуло, ако већ постоје неке сумње, и да је прекинула сва тестирања, те покреће потпуно нова. Међутим, ово ипак није први глас да нешто није у реду с њеним хитом у подручју здравства.

Извесни професор медицине са Станфорда Џон Ионидис објавио је у научном часопису "Јоурнал оф Америцан Медицал Ассоциатион" још у фебруару прошле године да је успех "Тхераноса" плод искључиво агресивне ПР тактике. Нико се тада није превише обазирао на његове речи јер у то је време Елизабет била апсолутни хит.

Већ 2014. имала је 18 патената по САД-у, 66 изван САД-а и била је потписана на још стотинак других патената. Те године Форбс ју је сместио на 110. место своје листе 400 најбогатијих и те је године њено богатство процењено на чак 4,7 милијарди долара. Уз то, њен живот изгледао је онако како су медији могли само да пожеле за једну добро, драматичну причу. Њен ментор професор Чанинг Робертсон описивао ју је као новог Била Гејтса или Стива Џобса.

Он је био онај којем се појавила на вратима као 19-годишњакиња како би му рекла да напушта студије како би се посветила бизнису. А и разлог зашто је претходно одустала од студија медицине, био је симпатичан; грозила се игала и призора вађења крви. У октобру 2015. та симпатична слика је почела да се распада кад је чланак о њој написао награђивани истраживачки новинар Џон Керирој у "Wалл Стреет Јоурналу".

Утврдио је да је успех њене фирме пука брижно грађена фасада без правог покрића. Њен тест "Едисон" до сада је потврђен као учинковит само за утврђивање присутности херпеса, док за још 120 других терапеутских примена чека на потврду ФДА. А како се чини да је ФДА жељнији да истражи целу фирму него да јој одобри примену, деонице њене фирме стрмоглаво се руше.

Извор: Еxпресс

Фото: Геттy имагес

Коментари / 0

Оставите коментар