Запаљен Благодатни огањ у Јерусалиму

Неколико хиљада православних хришћана окупило се данас у Јерусалиму на древној церемонији паљења Благодатног Огња, којом се слави васкрнуће Исуса Христа.

Свијет 30.04.2016 | 21:52
Запаљен Благодатни огањ у Јерусалиму

Они су се на ритуалу, који се упражњава најмање 1.200. година, окупили у Храму Васкрсења Христовог, где је, према хришћанској традицији, Христ разапет, сахрањен и васкрсао, пренео је АП.

Председник Србије Томислав Николић присуствоваће данас у Храму Светог Саве у Београду дочеку Благодатног Огња из Јерусалима.

Благодатни огањ пали се сваке године на Велику суботу када патријарх јерусалимски уђе у крипту са 33 свеће које симболизују број година Христовог живота.

Патријарх улази у Цркву Христовог васкрсења чија су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисија је утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вештачки изазвао пламен.

Око 3.500 израелских полицајаца распоређено је око Цркве гроба господњег ради обезбеђења церемоније. Они прате више хиљада верника који дођу у стари део града.

Овом догађају сваке године пред црквом присуствују и представници других верских заједница у Јерусалиму.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ц4

30.04.2016 17:08

Не треба овакве вијести преузимати од неправославних. Уопште нису упућени у ово чудо, а успут пласирају неистине. Шта зна амерички АР шта је Благодатни Огањ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.04.2016 22:00

Благодати Огањ силази са неба и ПАЛИ свеће код Патријарха одакле се Благодати Огањ преноси даље најприје у храму Васкрсења Христовог У Јерусалиму међу ВЈЕРНУЦИМА а затим у новије вријеме авионима и међу друге Помјесне Православне Цркве. Првих неколико минута Благодати Огањ не пече и зато многи побили вјерници са огњем умијају лице своје. Ово чудо Божије са дешава само у Православној Цркви што јасно сведочи и помраченој људској савести да само Православље садржи истинито учење и вјеру Христова. Зато Бјежимо Од било какви новотарија у Светој Православној вјери нашој јер оне нису од Бога већ од ђавола. Бјежимо од оних који су променили свој Стари освећени јулијански Календар са новим погрешним григоријансјим кслендаром. Чувајмо црквено Предање и обичаје Светог Православља. СРБима је Православље Светог Саве дало Светосавље као врхунац хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвико

01.05.2016 17:13

Јел ти стварно вјерујеш у то што си написао? Да ниси ти то видио својим очима или да се ниси можда и умио тим огњем?