Западни Балкан на листи "сигурних земаља"

Европски парламент је започео процедуру стварања заједничке, европске листе "сигурних" земаља свога суседства, где би требало да се нађе седам држава, односно цели регион Западног Балкана и Турска.

Свијет 30.04.2016 | 08:49
Западни Балкан на листи "сигурних земаља"

То практично значи да сви они који у ЕУ траже азил, а долазе из тих држава, по европској листи, када се усвоји, губе шансу да азил и добију.

То би, надају се у парламету, требало да донекле смањи притисак тражилаца азила и Европи да прилику да се бави са случајевима гђе је њена помоћ заиста потребна.

Усред мигрантске кризе, на коју досадашњи одговори Уније нису показали резултате, у Европском парламету су се досетили да Европа до сада није успела ни да направи заједничку листу "сигурних" земља, а ту су европску какофонију закона и правила до сада успешно користили и мигранти из региона Западног Балкана, преноси Глас Америке.

Према подацима Фронтекса, само прошле године и само са Косова, у Унију је, тражећи азил дошло око 24 хиљаде људи.

У сваком случају, Комитет за правду и грађанске слободе Европског парламента је покренуо иницијативу која би требало да се оконча стварањем заједничке, европске листе "сигурних" земаља, на којој би се нашле све државе региона и Турска, наводи Глас Америке.

Иницијатива стварања европске листе "сигурних" земаља је тек у зачетку и очекује се још доста полемике ко и како испуњава критеријуме за уврштавање на ту листу, која се из данашње перспективе ипак чини неопходном уколико Европљани желе да заједничке проблеме решавају на заједнички начин, преноси Глас Америке.

 

Коментари / 0

Оставите коментар