Дуг Српској милијарду и четири милиона КМ

Фонд пензијско-инвалидског осигурања Федерације БиХ Фонду ПИО Републике Српске закључно са 31. децембром 2015. године дугује милијарду и четири милиона КМ за исплате пензија лицима која су право на пензију остварила у ФБиХ, рекао је директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.

Република Српска 30.04.2016 | 07:47
Дуг Српској милијарду и четири милиона КМ

Милић је за Телевизију "Пинк БХ" истакао да у Републици Српској тренутно пензију прима 17.700 лица која су право за пензију остварила у ФБиХ прије 30. априла 1992. године за које Фонд ПИО Српске на мјесечном нивоу издваја око 6,2 милиона КМ.

Према његовим ријечима, на исплату пензија из Фонда ПИО ФБиХ вратило се 276 лица.

"Ово је политичко питање које треба да ријеше владе Републике Српске и ФБиХ", сматра Милић.

Он каже да се одлука о трезорској исплати пензија у Републици Српској показала апсолутно оправданом и да до сада није било никаквих већих проблема.

"Мартовска исплата пензија трајала је пет дана у Републици Српској, а наредних пет дана у ФБиХ. Оваквим начином исплате Удружењу пензионера Републике Српске враћено је повјерење у систем и Владу Српске", тврди Милић.

Појаснио је да су, када је ријеч о трезорској иплати пензија, преузета искуства земаља из окружења, које су имале исте проблеме као и Република Српска.

Он сматра да је овакав начин исплате дугорочно рјешење за Фонд ПИО Републике Српске.

"Преласком на трезорску исплату пензија биће реализоване значајне уштеде у буџету Републике Српске. Ако у другим земљама функционише, нема разлога да то не буде и код нас", нагласио је Милић и додао да је за ову годину потребно око 350 милиона КМ за исплату пензија.

Према његовим ријечима, Република Српска је једна од ријетких која уредно усклађује пензије, а Влади Српске је дата могућност за ванредно повећање пензија.

"На Влади Републике Српске је одлука да ли ће ове године бити повећања пензија. Фонд ПИО тренутно потражује око 415 милиона КМ неплаћених доприноса из претходних година, па је тешко говорити о повећању пензија у току ове године, али сваку одлуку коју донесе Влада ми ћемо испоштовати", рекао је Милић.

Он је навео да је "страшан проблем" са здравственим сектором који Фонду ПИО Републике Српске дугује више од 80 милиона КМ.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

суд

30.04.2016 07:09

Суд у Мостару а и еврпоски суд је ово пресудио у корист фонда ПИО РС и та одлука је вец испостована, сви пензионери који су требали бити су врацени. Оно ста сад слиједи је ревизија расподјеле ПДВ-а и реорганизација УИО у смислу да се зна ста ко уплацује и ста коме припада са два одвојена рацуна за уплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

30.04.2016 09:59

Па и птице на грани знају да су нас насе сиромасне водје,увалиле у ово.Федерација је хтјела заједницки ПИО,а наси мамлази сад тразе несто цега нема,сто су потписали па сада опет народ лазу..како се не угусе од толике петљаније драги бозе.

Name

реалан

30.04.2016 07:41

Увијек је неко други крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз-Голуб

30.04.2016 08:14

Док нам вођа сиђе са пријестоља изацицемо на 5 милијарди, али није то страсно за овако јаку и перспективну РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

30.04.2016 10:07

Утопљеник се и за сламку хвата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трошак

30.04.2016 11:13

Јос један примјер гдје би било дупло мање трошка када би се имало један фонд. Овако це и федерални завршити... Жао ми је пензионера, али нажалост тако је.

ОДГОВОРИТЕ