Штедишама Љубљанске банке исплаћено 5,9 милиона евра

Словенија је до сада за 387 старих девизних штедиша Љубљанске банке исплатила 5,9 милиона евра, потврђено је у Фонду за сукцесију словеначког Министарства који води поступке.Из Фонда су навели да су старе девизне штедише Љубљанске банке до сада Словенији упутиле око 20.000 захтјева за враћање њихових неисплаћених депозита, а издато је око 2.000 рјешења.

Регион 29.04.2016 | 22:40
Штедишама Љубљанске банке исплаћено 5,9 милиона евра

Половина од до сада предатих захтјева односи се на штедише Љубљанске банке Сарајево, а остали на некадашњу Љубљанску банку Загреб.

Обрачуни штедње и припадајућих камата већ су извршени за око 2.000 штедиша, којима припада 30 милиона евра, па они ускоро могу очекивати да ће добити своја средства, уколико се не жале на тај обрачун, јер то продужава цијели поступак, преносе хрватски медији.

До сада се на обрачун жалило само 15 штедиша који су поднијели одговарајућу документацију те прошли поступак верификације оправданости захтјева.

Док се захтјеви хрватских штедиша процесуирају релативно брзо и без тешкоћа јер документација није спорна, другачији случај је са штедишама из БиХ, гдје према оцјени Љубљане не постоји сређена документација.

Став Словеније је да не може почети са верификацијом, нити са исплатом захтјева из БиХ док документација од власти БиХ не буде осигурана, а у преговоре се укључио и секретаријат Савјета Еуропе, наводе у Фонду за сукцесију.

Штедише или њихови правни насљедници захтјеве требају да унесу у посебан формулар и предају лично или поштом, након чега се проводи поступак верификације њихових захтјева.

Сваки захтјев штедиша требало би да буде ријешен најкасније у року од три мјесеца ако не буду имали примједбе на такозвани информативни обрачун стања њихова рачуна и камате.

Словенија оцјењује да ће укупан трошак враћања старе девизне штедње штедишама ван Словеније износити око 400 милиона евра, у шта су укључени и трошкови везани за верификацију захтјева.

Захтјеви за враћање девизне штедње из Љубљанске банке почели су се примати од почетка децембра прошле године, а могу се подносити до краја идуће године.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар