Британци: ЕУ је одувијек био пројекат ЦИА

Нема ничег чудног што се САД активно супротстављају могућем изласку Британије из ЕУ пошто је европска интеграција од самог почетка била амерички пројекат

Свијет 29.04.2016 | 21:00
Британци: ЕУ је одувијек био пројекат ЦИА

Нема ничег чудног што се САД активно супротстављају могућем изласку Британије из ЕУ пошто је европска интеграција од самог почетка била амерички пројекат, пише лондонски „Телеграф“.

Како показују материјали са којих је Стејт департмент скинуо ознаку тајности, америчка обавештајна служба финансирала је стварање Европске уније још од средине прошлог века, пише „Телеграф“.

Вашингтон је гурао европску интеграцију крајем четрдесетих година 20. века и тајно ју је финансирао у време администрација председника Трумана, Ајзенхауера, Кенедија, Џонсона и Никсона. Колико год то повремено иритирало, САД су се од тада, осим на НАТО, ослањале на ЕУ као на „сидро“ америчких регионалних интереса.

У једном од докумената од 26. јула 1950. године наводи се информација о кампањи чији је циљ промовисање европског парламента. Иницијатор меморандума била је Управа стратешких служби, претходник ЦИА, наводи лист. Притом, напомиње се, САД су одувек посебну пажњу посвећивале Британији, чије је учешће у европским интеграцијама за њих било приоритетно.

Према објављеним подацима, ЦИА је сарађивала са „оснивачима“ ЕУ, користећи их као своје помагаче. Америчка обавештајна служба се трудила да сачува зависност Европе од Вашингтона и на сваки начин је настојала да спречи ЕУ у тражењу алтернативних извора финансирања, наглашава се у тексту.

У процесу изградње јединствене Европе било је и промашаја. Тако се, рецимо, у службеној белешци од 11. јуна 1965. године наводи да су потпредседнику Европске заједнице дате инструкције за развој пројекта монетарне уније. У документу се наглашава да је неопходно избегавати дебате док одлука о њеном формирању не постане неизбежна. Како показује историја, такав приступ није био превише мудар, имајући у виду актуелну ситуацију са дужничким и дефлационим замкама и масовном незапосленошћу на југу Европе.

„У извесном смислу то су документи из старе историје, али они показују да је америчка ’држава у држави‘ до гуше уплетена у тај посао“, закључује аутор теста.

Извор: спутникнеwс.цом

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Не знам фа ли је баш тако

29.04.2016 19:44

Енглези су постали клаустофобични. Од Бијелог постало мрко и брко. Дубоко сиромаштво на све стране. ЕУ јеСовијетски савез само нема звијезду и није црвено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

30.04.2016 12:40

ЕУ је разваљена тако што су им уваљени паразити из источног војног блока. Уваљени су им и Хрватска и Словенија. Дакле, немају никакве шансе да им буде боље.

ОДГОВОРИТЕ