Увезено 300.000 литара базног уља

Дванаест ухапшених особа у току акције "Колт" у фебруару ове године увезло је око 300.000 литара базног уља, према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС). Акција је проведена с циљем спречавања и откривања илегалне продаје и увоза базног уља и и кориштења као погонског горива.

Босна и Херцеговина 29.04.2016 | 11:00
Увезено 300.000 литара базног уља

Наиме, преко фирме "Леадер оил" наручивало се, увозило, складиштило и дистрибуирало базно уље из Србије и Италије. Услуге превоза вршило је предузеће "Техношпед", а продајна мјеста биле су бензинске пумпе "Реунион" и "Агровоће" у Козарцу, Модричи, Зворнику, Милићима, Зеници и Градишци.

Наведено привредно друштво је током прошле године легално увозило базно уље које је помоћу фиктивних рачуна раздуживало на друге фирме. Такође је помоћу фиктивних рачуна куповало еуродизел које је даље продавало бензинским пумпама, а у стварности је базно уље директно ишло на бензинске пумпе.

Овим кривичним дјелом грађени су доведени у заблуду, јер базно уље није погонско гориво и не одговара стандардима погонског горива те садржи више сумпора који је штетан за моторна возила. Наиме, увоз базног уља није илегалан, илегална је његова продаја као погонског горива, наводе за Клиx.ба из МУП-а Српске.

Ухапшени су након увоза базном уљу додавали адитиве и продавали као еуро дизел.

Такав производ није задовољавао техничке норме дизел горива, нити еколошке стандарде, чиме су власницима аутомобила причинили штету на возилима, а такође проузроковали и еколошко загађење.

Истрагом је утврђено да су увозом базног уља на које се не плаћа порез и акциза, припадници организоване криминалне групе остваривали незакониту имовинску корист у износу од око 30.000 КМ само по једној цистерни горива, а њиховим незаконитим радњама за велике износе оштећен је буџет и сви грађани БиХ.

Суд БиХ је за три ухапшене особе због пореске утају или преваре, злоупотребе овлаштења у привреди и обмањивање купаца, одредио једномјесечни притвор.

"Осумњичене су у акцији 'Колт' привели припадници МУП-а РС-а у сарадњи с Управом за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ). Извјештај је поднесен против шест особа: М. Р.(1979.) из Бања Луке, С.С. (1968.) из Бања Луке, Ј.С. (1986.) из Градишке, Љ.С. (1981.) из Новог Града, Д.М. (1950.) из Бијељине и М.О. (1985.) из Дервенте", наводе из МУП-а РС-а.

Информација је за наш портал потврђена и из Тужилаштва Босне и Херцеговине, казавши да постоји још један предмет који је у фази истраге у Посебном одјелу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, али да се у циљу истраге не смије одавати више информација.

Из Федералне управе за инспекцијске послове истакли су да редовно врше и ванредне инспекцијске контроле по питању промета, дистрибуције и квалитета течних нафтнх горива те да до сада овакав случај није забиљежен на подручју Федерације БиХ.

Подаци за илегалну продају базног уља из 2013. године говоре да се увоз троструко увећао у односу на 2012. и да је износио око 40 милиона марака.

Извор: Кликс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

возац

29.04.2016 09:27

Од октобра просле године, бензин 98 октана ниста не ваља. У њему има газа за лампе. Корумпирани инспектори узму гуту од власника бензинских пумпи, и цуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гугл

29.04.2016 10:07

Хе хе овиу ухапшени су само параван...за друге мозгове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

29.04.2016 10:09

Хитно замолити јапанског амбасадора да ургира код своје владе да Јапан прихвати да преузме управљање Републиком Српском ако за то буде замољен. Затим ове домаце бијесне псе пустене с ланца отјерати, расписати референдум, и све предати у руке јапанцима. Ако Јапан неце, онда замолити Норвеску. Ако ни Норвеска неце онда овом народу нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ти

29.04.2016 11:50

Несто контам могао би ти то преузети у своје руке

Name

аџенда

29.04.2016 12:02

Не бих, јер немам с ким одрадити тај посао. Може дакле помоћи само јака организована бирократија оперисана од корупције. Може ту бити укључено и нешто локалаца али јапанци или норвежани морају бити носиоци посла јер се медју домаћим становништвом не може наћи довољан број, не само исправних него и стручних људи, проблем је и уходавање а вријеме оде у неповрат. Зато дакле само Јапанци или Норвежани. Уз то, они би нам донијели своје технологије, помогли са стигнемо свијет који је отишао превише напријед а ми назад у 19-ти вијек.

Name

семберац.

04.05.2016 20:57

Велика одговорност је примити у полумртвом стању болесника. И ако вам то успе, како напред.

Name

тетак мата

29.04.2016 19:03

Ето ја кад наспем дизел код богичевића на лончара мање пређем него са овим из хрватске па колико је јефтинији на крају испадне исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

30.04.2016 00:19

Ни близу исто друже, пропада ти мотор са лошим бензином.