Велики петак

Православни хришћани данас обележавају Велики петак, у знак сећања на дан када је Исус Христ распет на крсту на Голготи.

Свијет 29.04.2016 | 09:00
Велики петак

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било кавог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на цквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Православни хришћани у недељу, 1. маја, обележавају Ускрс.

Патријарх Иринеј честитао је свим верницима предстојећи Васкрс поручивши да на овај свети празник саосећамо са свим прогнаним Србима и посебно саосећамо са онима на Косову и Метохији, те да се упркос страдањима, наш народ уек обнављао и дизао настављајући да хода путем Христовим.

Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у још дубљу пропаст, а да болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут, рекао је патријарх.

Он је истакао да васкрсењем својим Христос сједињује овај свет и рај, а у рај пре свих других прима покајаног разбојника, дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар