Знате ли како се кафа наручује у Италији?

Кафа је толико важан део италијанске културе да је помисао да неко не пије кафу Италијанима подједнако страна као идеја да странцима треба објашњавати правила о испијању овог напитка у њиховој земљи.

Свијет 28.04.2016 | 21:12
Знате ли како се кафа наручује у Италији?

Ако желите да избегнете чудне погледе у кафићима широм Италије, научите ових неколико једноставних правила, објављених на сајту британског Телеграфа:

1. Млеко је резервисано само за јутро

Капућино, кафе лате, лате макијато и све остале врсте омиљеног напитка на свету с млеком у Италији се пију искључиво ујутро, пре 11 сати. Напици који садрже млеко такође се никада не конзумирају након оброка.

2. Избегавајте експериментисање

Не тражите минт фрапућино и сличне лудорије – Италијани се држе једноставних рецепата. Једини изузетак су Напуљ – у којем се служи “цаффè алла ноцциола” (еспресо са кремом од лешника) и Милано, где можете попити “мароццхино” - врсту ‘обрнутог’ капућина (дно чаше посипа се какаом, затим прелива пенушавим млеком и на крају залива кафом).

3. Никада не тражите “еспресо”

Не користите реч “еспресо” јер она у Италији представља искључиво технички термин - не онај који је у свакодневној употреби. Уместо тога, једноставно наручите “ун цаффè”.

4. Двоструки проблем

Можете наручити “цаффè доппио” (или дупли еспресо) ако желите, али имајте на уму да Италијани немају навику да пију ову врсту кафе. Тачно је да пију много кафе, али то увек чине у малим и јаким дозама.

5. Будите јасни и гласни

Италијански кафићи често су препуни, а радна снага оскудна, тако да муштерије неће моћи да рачунају на то да ће конобари да их тетоше. Запутите се самоуверено до шанка и позовите бармена чак и ако је леђима окренут ка вама.

6. Не седајте

Италијани имају обичај да кафу за шанком попију брзо, стојећи. Кафа која се служи за столовима може бити и неколико пута скупља.

7. Неки то воле вруће

Ако желите да кафа коју сте наручили буде врела, наручите “цаффè болленте”.

8. “Дозвољена” пића

Осим “светог тројства” – капућино, кафе лате и кафе макијато/лате макијато, пију се и “цаффè цорретто” (с додатком брендија), “цаффè фреддо”/”цаппуццино фреддо” (ледени еспресо или ледени капућино; најчешће се служе заслађени), а можете наручити и “ун цаффè лунго” или “ун цаффè ристретто”, уколико желите више или мање воде у вашем еспресу.

9. Рачун

У већини кафића мораћете прво да платите поруџбину, а затим рачун покажете бармену, који ће вам послужити пиће. Уколико нисте сигурни какво правило важи у угоститељском објекту, најбоље би било да прво сачекате неколико минута са стране и за то време осмотрите ситуацију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар