Дом Републике Српске у Вуковом крају

Чедомир Суботић и његова супруга Весна, у оквиру етно села "Долина багрема", у селу Руњанима, код Лознице, подигли су Дом Републике Српске.

Србија 12.04.2016 | 21:58
Дом Републике Српске у Вуковом крају

На потоку кроз имање, "никла" је реплика старе куће са Мајевице, из 19 века, испод које је и воденично коло. Здање је уклопљено у лепу багремову шуму, пуну шумског цвећа, амбијент чини пријатнијим мирис са шпорета по древној рецептури старамајки са обе обале Дрине.

"Уз још двадесетак етно здања, желели смо да једно од најлепши буде посвећено Републици Српској, коју сви ми, са десне обале Дрине, доживљавамо не само као братску државу, већ и као своје чедо-каже домаћин Суботић.

Дому Републике Српске радују се и гости из разних крајева Србије, из расејања, а не само они из Републике Српске.

Дом Републике Српске је уз стазу која је посвећена Ружи Тодоровој, првој љубави Вука Караџића чија је кућа неколико километара од овог комплекса. Домаћини радо сведоче о тој љубави, која се причала и преносила са колена на колена, а овековечио је познати шабачки књижевник Никола Деура књигом која је једно од штива за малишане на овој "адреси".

"Угледни архимандрит Лазар Кршић, духовник манастира Тавна, професор др Миленко Ћурчић, један од најзнаменитијих биолога, данас, не само у Републици Српској и Србији, сенатор Републике Српске, Светозар Михајловић, постали су, већ, почасни гости Дома Републике Српске, као осведочени људи који су живот и рад, поред осталог, посветили јачању људи са две обале Дрине-прича Суботић.

Адвокат Душан Владић и инжењер Благоје Јосиповић кажу да су Суботићи урадили Дом Републике Српске и уклопили у амбијнет "као истинско парче Републике Српске у Србији" у Руњанима, једном од најлепших српских села на месту где је припреман устанак Јадрана против фашиста у авугусту 1941 године, када је Лозница постала први ослобођени град у поробљеној Европи,

БН ТВ (В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рс

13.04.2016 11:35

Свака цаст.Поздрав за Лозницу.

ОДГОВОРИТЕ