Откривен узрок поплава у БиХ и региону

Њемачки истраживачи су анализом сателитских података открили због чега су 2014. катастрофалне поплаве погодиле БиХ. Они упозоравају да подаци указују да се такве екстремне временске неприлике могу очекивати и убудуће.

Босна и Херцеговина 27.04.2016 | 22:32
Откривен узрок поплава у БиХ и региону

Маја 2014. поље ниског притиска које су метеоролози ЕУ назвали Yветте, а они на Балкану Тамара, стајало је изнад БиХ и Србије као заковано. Киша је лила и лила... Избиле су катастрофалне поплаве које су нанијеле штете у милијардама марака, а у поплавама су у региону забиљежене и људске жртве.

Због чега је Yветте тако дуго "стајала" изнад Балкана, било је питање које су себи поставили експерти са Института за истраживање климе у Потсдаму. Уобичајено је да се облаци у таквом пољу ниског притиска, које се иначе формира изнад Атлантика, пребацују са запада Европе ка истоку. Након што су прегледани сви метеоролошки показатељи, укључујући и сателитске снимке и друге податке о метео-условима, научници су дошли до закључка да "застој" облака на једном мјесту има везе са вјетровима у горњим, врло високим слојевима атмосфере. Метеоролози ове вјетрове називају "јетстреам".

Вијуга вјетрова око горње хемисфере

Ови вјетрови су стално присутни око горње Земљине полулопте, обухватају је попут прстена. Тај прстен није прав, него је вијугав (слика испод). Вијуге на том прстену се, кружећи око Земље, попут таласа стално помијерају према сјеверу или југу. Ти таласи се називају "Россбy" таласи. Када се вијуга помијера према сјеверу, онда она са југа повлачи за собом врућ ваздух са Средоземља, односно изазива високе температуре. И обрнуто, путујући према југу, вијуга повлачи хладан ваздух са Сјеверног пола.

Јетсреам вјетрови су попут ријеке која меандрира. Россбy таласи гурају њене дијелове према југу или сјеверу.

У нормалним условима се ово помијерање одвија без престанка. Протеклих година су истраживачи климе дошли до закључка да се такозвани "Россбy" таласи све чешће зауставе. "Вијугање" једноставно престане. Јетстреам вјетрови тада једно вријеме настављају да се крећу увијек преко истих подручја, не помијерајући се ни према сјеверу, ни према југу, попут ријеке која стално тече истим вијугавим коритом. А онда, као да се ослободи опруга, Россбy таласи их још више "заљуљају" према сјеверу, односно према југу, објашњава Стефан Рахмсторф са споменутог института у Потсдаму.

Блокирани Россбy таласи - блокада облака изнад Балкана

Сви подаци које су прикупили он и његове колеге говоре у прилог томе да је управо такав "застој" у таласању, односно вијугању "јетстреам" вјетрова довео до катастрофалних поплава изнад БиХ и Србије током 2014. године, односно до "застоја" облака изнад цијелог региона.

"Наши подаци нам не могу бити коначни доказ да је то одиста било тако, али су они врло индикативни, поготово ако се узме у обзир да смо потпуно исту ситуацију имали изнад Њемачке 1997. године, када је дошло до катастрофалних поплава у сливу ријеке Елбе (Лаба)", каже Дим Цоумоу који је учествовао у изради студије.

Према мишљењу ових експерата, повод застојима је промјена климе. Наиме, таласање, односно вијугање "јетстреам" вјетрова је посљедица великих температурних разлика између зрака који се налази изнад Сјеверног пола и оног који се налази око географских ширина Средоземља. Разлика у температури је "мотор" који покреће вијугање. Како се повећала температура ваздуха на Сјеверном полу, тако је све мања и разлика у температури између ваздушних маса - што резултује повременим смањењем "таласања".

Становници Балкана морају бити спремни на нове екстремне непогоде

Студија је показала да морамо да рачунамо с тим да ћемо све чешће да се сусрећемо са екстремним временским приликама, попут оних током маја 2014. Током протеклих десет година све чешће се биљежи појава застоја "Россбy" таласа, односно појаве да изнад једног подручја стоји "заробљена" киша, а изнад других подручја владају екстремне врућине. Томе у прилог иде и податак да се број обилних киша изнад Балкана у протеклих 60 година удвостручио.

"Резултати наших истраживања пружају све више доказа да аномалије планетарног вјетра "јетстреама" могу да погодују изазивању екстремних временских ситуација. Оно што нас брине је што актуалне климатске промјене побољшавају услове који доводе до застоја "Россбy" таласа", каже Стефан Рахмсторф.

Извор: ДW

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

27.04.2016 15:31

Ове теорије о времену служе за прикривање истине о коришћењу времена у ратне потребе. Са том технологијом располажу Руси и Американци који време могу да користе по својим економским потребема и за постизање ратних циљева. Због тога невреме над СРБијом и Босном није природна појава већ временски експеримент Тајних господара свијета који се играју у име науке са будучношћу свијета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тама

27.04.2016 15:44

Сви су против насс ???

Name

Остоја

28.04.2016 04:59

Руси це растерати облаке за 1.мај Путин рекао. Ти облаци негдје морају доци. Логицно.

Name

Семберац;

28.04.2016 17:19

Микићу,у потпуности се слажем.због чега само! Србија и босна:Али успут сам себе пита.Због чега' и у чију корист'је Србија дозволила америца да поставијо те огромне електронске антене/на југу Србије'за ово што се догадја!Главни кривци ,су за мене"ВЛАДА"нико други.Све живо подписују'ништа не очитајо.

Name

Таксират

29.04.2016 06:41

Ти би родољубе Михаило и горе радио.

Name

"Науцне" подвале

27.04.2016 15:56

Сви они који воде постYУ дрзаве знају ИСТИНУ. Наведени текст представља ПОДВАЛУ коју наведене вође прихватају (због тога су на мјесту којем јесу), а истина је да ЗАПАД (уз помоц постYУ вођа), а путем антена ХАРП-а, проводи на овим просторима, а зарад униставања (углавном) Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

27.04.2016 16:04

Изградјено је хиљадама куца и викендица тамо где се није смијело градити .. у бивсим моцварама и то је то , подруми , темељи и септицке јаме на хиљаде комада уз дрину и саву и то је то .. поздрав свима ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.04.2016 20:38

Не кен.ај! О каквим ти моцварама зборис?!

Name

Француз

27.04.2016 21:24

Од Бијељине до Павловиц моста Нови Дворови на пример .. Сидји са планине и погледај

Name

Марко

27.04.2016 16:24

Тама нису сви против нас него су против нас злоцинци за запада јес смо славени и православни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

27.04.2016 18:10

Ово су струцњаци, открили да су поплаве биле због великих падавина и да су могуце и у будуце исте или веце поплаве. То наси струцњаци не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

27.04.2016 22:48

Ево ако нисте знали:Од великих падавина долази до поплава! Ах ха ха.

Name

реал

28.04.2016 05:51

Људи јесте ли ви толико неписмени и затуцани? Јесте ли ви свјесни да сви ми Срби, колико год да нас је, моземо стати у омање кинеско село? Није нико против нас, ми смо сами против себе. Сви сте по селима бацали смеце у ријеке, нико динара није улозио у насипе итд, итд. Кад ми постанемо нормални, мозда нам и буде боље, али са 50% полуписменог становниства, то це бити јако теско. Битно је да ви писете православном цирилицом и зато нас сви мрзе :) позз

ОДГОВОРИТЕ