Снизите холестерол без лијекова

Пет начина да ниво масноћа у крви буде у оптималним, препорученим границама. Пажљиво бирајте намирнице, редукујте телесну тежину, крећите се недељно око 150 минута и узимајте суплементе у договору са лекаром.

Здравље 27.04.2016 | 09:54
Снизите холестерол без лијекова

НИВО холестерола може да се одржава у препорученим границама, и без употребе лекова, ако се придржавате препорука које су уопштено саветују за здрав животни стил. Једино је јеловник, који се саветује у случају повишених масноћа, мало специфичан.



Наиме, на ниво холестерола дефинитивно значајно утиче све оно што једете. Списак намирница које треба ограничити углавном је свима добро познат. На првом месту то су жуманца, изнутрице, пуномасно млеко и масти.

1. ЈЕЛОВНИК

Избегавајте пржена јела, масти, масна меса, пуномасне млечне производе, кекс, чипс, слаткише. Такође, треба ограничити унос алкохола, а стручњаци дозвољавају само чашу вина дневно. На холестерол лоше утиче и пушење, јер доприноси процесу таложења масноћа на зиде крвних судова - атеросклерози.

2. РЕДУКЦИЈА ТЕЛЕСНЕ ТЕЖИНЕ

Уколико имате вишак килограма, ниво масноћа ћете лако вратити у пожељне границе ако ослабите. Процес мршављења, истовремено, позитивно утиче на побољшање односа између доброг и лошег холестерола. Чак и мали губитак телесне тежине, имаће веома позитиван ефекат. Рецимо, ако ослабите од три до пет килограма, при следећем вађењу крви анализе холестерола ће бити значајно боље.

3. КРЕЋИТЕ СЕ

Како би масноће у крви биле у препорученом опсегу, требало би за физичку активност да одвојите од 30 до 60 минута дневно, али не морате вежбе да урадите "у комаду", већ више пута током дана по 10 минута. Препорука је да се недељно бавите спортом укупно око 150 минута.

4. СУПЛЕМЕНТИ

Мада не постоје научни докази да суплементи могу да регулишу ниво холестерола, неки, ипак, кажу стручњаци, могу да помогну да се смање маноће у крви. Немојте их узимати без консултације са лекаром, како би се избегла могућност интеракције са неким од лекова које већ узимате. Поред овсених пахуљица, ниво холестерола може да се регулише и редовнијом применом псилијума или јечма. Препоручују се и екстракт из артичоке, зелени чај, рибље уље, нијацин и протеини из соје. Ефикасно средство су и ланене семенке, као и бели лук.

5. КОНТРОЛА

Уколико уз поменуте методе нисте успели да "укротите" ниво холестерола, обратите се за помоћ лекару. Дуготрајно повећање масноћа у крви доприноси развоју кардиоваскуларних болести, а најтеже, инфаркт срца и мозга могу да имају чак и фаталан исход. Поред статина за лечење холестерола користе се и деривати фирбинске киселине, и многи други лекови.

ПРЕПОРУКЕ ЗА ИСХРАНУ

Најважније намирнице које утичу на снижавање нивоа холестерола су:

* растворљива влакна која ограничавају апсорпцију ЛДЛ (лошег) холестерола у крв. Налазе се у овсеном брашну или пахуљицама, али и у јечму, пасуљу, јабукама, крушкама и сувим шљивама. Доза која задовољава дневне потребе је, рецимо, једна и по шоља овсене каше са додатком банана.

* орашасти плодови, бадеми, лешници, пистаћи, ораси, садрже доста масноћа, тако да не би требало да узимате више од 50 грама дневно.

* авокадо обилује незасићеним мастима, и садржи нерастворљива влакна, па помаже у пражњењу црева и смањује ниво холестерола.

* маслиново уље снижава ЛДЛ и повећава ХДЛ и побољшава однос ова два холестерола.

* зелени чај контролише ниво триглицерида и холестерола у крви.

* риба и омега 3 масне киселине - бар три пута недељно, једите неку од масних риба из хладних мора, као што су скуша, јегуља, харинга, лосос. Препоручују се и полумасне рибе - сардине, шаран, инћуни.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар