Смјена шефа њемачке обавештајне службе

Шефа немачке спољне обавештајне службе БНД Герхарда Шиндлера смењују са те функције, јавља Ројтерс позивајући се на изворе у немачкој влади.

Свијет 27.04.2016 | 09:58
Смјена шефа њемачке обавештајне службе

Ради се о изненађујућем потезу који долази у тренутку када се Немачка суочава са све већом претњом од исламиста.

Дневник "Зидојче цајтунг" и државне телевизије НДР и WДР, који су први јавили да ће Шиндлер бити смењен, тврде да ће њега заменити Бруно Кал, званичник немачког Министарства финансија за којег се наводи да је блиски савезник министра Волфганга Шојблеа.

Ројтерс наводи да није јасно жашто 63-годишњег Шиндлера, који предводи обавештајну агенцију која је пандан америчкој ЦИА, смењују две године пред пензију.

Он се нашао под притиском пре годину дана када су се појавиле информације да је БНД радила против интереса Немачке и шпијунирала европске партнере на захтев америчке Агенције за националну безбедност.

Ројтерс наводи да је ипак деловало да је Шиндлер успео да обузда скандал обећањем да ће централизовати контролу над канцеларијама БНД на терену за које је признао да су "водиле сопствени живот".

Ни немачка влада, ни БНД нису још коментарисали информацију о смењивању Шиндлера, али је шеф кабинета канцеларке Ангеле Меркел Петер Алтмајер позвао новинаре на данашњи брифинг.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

семберац.

27.04.2016 08:20

Нормални! Водилни у свету сами поднесу оставку. Као што је то направио 'немчки министар' за обавштајну. А наши! До последњег...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оставке

27.04.2016 08:42

Као што рекох синоћ мпјој старој мајци: Зар мислиш да су само здрави запослени. Има међу њима више луђака него међу здравим:. Тај се повукао јер је схватио да послати једној жени неколико хиљада писама макар и из мржње је знак да особи треба психијатар. Дотично је прво прогањао мог бившег мужа Бошњака па онда од 2000. мене иако живим у Шведској. То је ЕУ о којемви сањате.

ОДГОВОРИТЕ