Вируси у рачунарима у нуклеарној електрани

У нуклеарној електрани "Гундреминген" у Њемачкој откривено је да је рачунарска мрежа заражена вирусима, али све указује на то да не постоји пријетња по рад постројења пошто су рачунари одвојени од интернета, саопштено је данас из компаније "РВЕ".

Свијет 27.04.2016 | 08:45
Вируси у рачунарима у нуклеарној електрани

Фирма "РВЕ" руководи Електраном "Гундреминген", која се налази на 120 километара сјеверозападно од Минхена.

У саопштењу из "РВЕ" истиче се да су рачунарски вируси, међу којима су "в.32 рамнит" и "конфикер", пронађени у рачунарском систему електране "бе" надограђеном 2008. године са програмом за визуелизацију и повезаним са опремом за пребацивање нуклеарних шипки.

Штетни програм пронађен је на 18 УСБ-а, на канцеларијским рачунарима одржаваним одвојено од оперативних система постројења. У саопштењу се додаје да је због откривених штетних прогтрама појачана безбједност на рачунарима.

Компанија задужена за безбједност на интеренту "Симантек" прецизира да је вирус "в.32 рамнит" осмишљен за крађу података са заражених рачунара и мета су му оперативни системи "Мајкрософта".

"Конфикер" је заразио више милиона рачунара широм свијета од како се појавио 2008. године и шири се кроз мреже и сам себе копира на УСБ.

"РВЕ" је о свему обавијестила Савезну канцеларију за информатичку безбједност која сарађује са техничарима ради провјере инцидента.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пасха

27.04.2016 10:17

Њемацка је најјаца сила на свијету по свему

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

27.04.2016 16:30

То други одлучују.