Амандмани који штеде "сакупљају прашину"

Иако би амандмани на Закон о јавним набавкама, ако би били усвојени, грађанима Босне и Херцеговине на годишњем нивоу уштедјели барем пола милијарде марака, у парламенту БиХ упорно сакупљају прашину.

Босна и Херцеговина 27.04.2016 | 07:55
Амандмани који штеде "сакупљају прашину"

Из сарајевске канцеларије америчке организације за међународну помоћ УСАИД-а, која је подржала групу невладиних организација и удружења који су у протеклих десетак година неколико пута нудили 18 амандмана, истичу да и даље нема информације када би амандмани могли коначно доћи у процедуру.

"Нема промјена када је у питању статус тих амандмана. У децембру 2015. године удружења грађана су своје приједлоге прослиједила ДФ-у, који је амандмане упутио надлежној парламентарној комисији", каже Ела Чаленџер, замјеник директора за програме бх. канцеларије УСАИД-а.

Мерван Мирашчија, координатор за правне пројекте у Фонду за отворено друштво у Сарајеву, каже да је Закон о јавним набавкама који је на снази изгласан без уграђивања поменутих 18 амандмана, због чега је поново покренута процедура да се амандмани изгласају и закон допуни.

"И данас се залажемо за исте амандмане којима ће се повећати транспарентност поступака јавних набавки од доношења годишњих планова о јавним набавкама свих уговорних органа у БиХ и њиховог објављивања на једном мјесту, односно интернет страници Агенције за јавне набавке БиХ", каже он.

Појашњава да амандмани уводе антикорупцијске механизме у закон, као и механизме праћења реализације уговора о јавним набавкама. Међу осталим, амандманима би биле укинуте бесмислено високе накнаде за жалбе страна које учествују у јавним набавкама, а пооштриле би се и казне за прекршитеље процедура.

"Нажалост, амандмани су још у процедури различитих комисија Парламентарне скупштине БиХ, односно клубова посланика у Представничком дому БиХ којима су у више наврата поновно достављани", рекао је он.

Према његовом мишљењу, политичким странкама и систему у земљи не одговара да буду усвојени ови амандмани, мада, како истиче, сви клубови у парламенту БиХ осим СНСД-а, с којим још нису разговарали, изражавају подршку да амандмани буду усвојени.

"Сви они су похвалили наш рад и обећали дати свој глас када амандмани буду у процедури", истакао је он.

Према незваничним информацијама, амандмани би се могли у процедури наћи до љета, али аутори апелују на медије да изврше јавни притисак како би се то заиста и остварило. Према подацима мреже организација које уз помоћ УСАИД-а промовишу усвајање амандмана, у БиХ се годишње троши око двије милијарде марака путем јавних набавки, а од 2008. године је од 20 највећих потписаних уговора 19 спроведено отвореним поступком, док је 2014. године девет од 15 највећих склопљених уговора закључено без јавне објаве обавјештења.

Катастрофално звучи податак да у БиХ нико не врши контролу јавних поступака током њиховог спровођења, а мрежа организација је на узорку од 56 уговора указала да је могуће остварити уштеде од 400 милиона марака годишње, а кроз увођење ревизије учинка би уштеде износиле и до 700 милиона.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар