Још нема договора о повећању акциза на дуван и алкохол

Министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда повукао је с данашње сједнице Савјета министара Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ те о њему није било распараве.

Босна и Херцеговина 26.04.2016 | 16:19
Још нема договора о повећању акциза на дуван и алкохол

У оквиру тачке дневног реда Нацрт закона о допунама Закона о акцизама разговарало се о акцизама на дизел гориво и путарине, односно такозвани "плави дизел" те о приједлогу Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) када су у питању додатне акцизе на гориво за изградњу путева и аутопутева те акцизе на дуван и алкохол које би биле усмјерене у здравствени сектор у БиХ.

То је новинарима потврдио министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, подсјећајући да приједлози УОУИО који се тичу измјена и допуна закона из пакета Реформске агенде.

Шаровић је казао да су на сједници Савјета министара једногласно подржани приједлози који се односе на "плави дизел", а о томе је Савјет министара и раније заузео став, али су подржани и приједлози који се односе на промјене закона које се односе на гориво за аутопутеве и путеве.

- У том смислу имамо јединствен став Савјета министара с тим да има неусаглашености о питању акциза на дуван и алкохол. Стога је Савјет министара одлучио да се обједини у један закон и питање "плавог дизела" и питање акциза на гориво за аутопутеве и путеве с обзиром на то да су паралелно вођени процеси за те измјене - објаснио је министар.

Додао је да је задужен тим да за сљедећу сједницу Савјета министара припреми измјене закона о акцизама у којем би се нашао и "плави дизел" и акцизе за аутопутеве и путеве, а отворена питања везана за акцизе на дуван и алкохол ће се на различитим нивоима усаглашавати да би се дошло до одговарајућег рјешења.

Министар каже да постоје различита мишљења о испуњености услова из Реформске агенде прије свега јер није достављен Акциони план за реформу здравственог сектора и у Федерацији БиХ и у Републици Српској, а различита мишљења односе се и на производе на које би се примијениле нове акцизе.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран

26.04.2016 16:31

То це бити натезања до локалних избора, као ми нисмо за повећање акциза и пореза а кад избори продју обадве дизу за све намете то је пракса у целом свету.

ОДГОВОРИТЕ