Стокхолм: Исламисти припремају нападе

Шведске службе безбедности су у стању приправности због потенцијалних терористичких претњи, саопштили су државни званичници те земље.

Свијет 26.04.2016 | 11:45
Стокхолм: Исламисти припремају нападе

Извештаји у домаћим медијима преносе да се неколико бораца Исламске државе вратило у Шведску како би извршили нападе на цивилне циљеве у главном граду Стокхолму.

"У овом тренутку прикупљамо информације и наше службе безбедности координишу са националним и међународним партнерима", рекао је Сајмон Бинерт, порпарол безбедносне полиције и додао да њихова служба сарађује и са националним полицијским снагама.

"Информације прослеђујемо и полицији како би видели могу ли они да проводе мере које потпадају под њихову надлежност", додаје Бинерт.

Шведски лист “Еxпрессен” извештава да је национална служба безбедности информације добила од ирачких колега које су упозориле на непосредну терористичку претњу по земљу. Између седам и осам терориста Исламске државе дошло је у Шведску како би извршили нападе у Стокхолму, пише лист.

Најмање 300 шведских држављана отишло је у Сирију и Ирак како би се прикључили Исламској држави према истраживањима које је спровео Међународни центар за борбу против тероризма, а чији извештај је објављен 1. априла.

Еуропол је у марту известио да су између 3.000 и 5.000 такозваних страних бораца, држављана Европске уније, обучени по терористичким камповима ИСИС-а, те да су спремни “за нове изазове”.

У априлском извештају који су пренели шведски медији, исламисти су се успешно инфилтрирали у Зелену партију. Према Ларсу Никандеру са шведског Националног универзитета за одбрану, “људи блиски Муслиманском братству, исламској странци, данас добијају велико упориште у Зеленој партији”.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еколошка партија

26.04.2016 19:04

Тачно да је зову и Зелени. Проблем с тероризмом или нз@довољством је да су људи лоше адаптирани. У недостатку обавеза религија им је постала професија. .

ОДГОВОРИТЕ