Пробудите амбицију

Психолози тврде да су љубав, стицање новца, воља за моћ и похвале наши најјачи покретачи, а да мотивацију губимо када је посао који обављамо у раскораку са нашим системом вредности и животним циљевима.

Занимљивости 25.04.2016 | 14:17
Пробудите амбицију

КО жели да нешто уради, налази начин, ко не жели, налази изговоре, каже пословица. Али како пробудити покретачку енергију у тренуцима кризе? Да бисмо у томе успели, морамо да откријемо шта нас (де)мотивише или покреће на акцију.

Психолози тврде да су љубав, стицање новца, воља за моћ и похвале наши најјачи покретачи, а да мотивацију губимо када је посао који обављамо у раскораку са нашим системом вредности и животним циљевима. Познато је такође да се мотивација смањује када смо тужни или брижни као и у случају изненадних непријатних приватних или професионалних промена. Демотивишу нас и претерана одговорност, сувише високи (недостижни) циљеви али и недостатак било какве одговорности.

Како пробудити мотивацију? Пре свега, било би корисно да редовно анализирамо свој рад и учинак, да преиспитамо свој однос према послу и да искрено себи одговоримо на суштинска питања:

* Шта ми је у овом тренутку (данас) најпотребније?

* Чему придајем највећу важност?

* Да ли је оно што радим у складу са мојим фундаменталним потребама и системом вредности?

* Ако радим нешто што ме не задовољава или ме чини несрећним, шта могу да урадим да то променим?

Понекад је довољно да направимо само малу промену у начину рада да бисмо повратили ентузијазам и вољу за стварањем. Такође, треба имати на уму да су и "празни" периоди понекад неопходни да бисмо схватили шта заправо истински желимо.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар